Ír pánik a kötvénypiacon, újra lép az ECB

Jelentősen megugrott az ír államcsőd kockázata elleni biztosítás felára az Anglo Irish Bankkal kapcsolatos bejelentés után. A portugálok követik őket.
NAPI, 2010. szeptember 23. csütörtök, 13:06
Fotó:

Írország 400 millió euró értékben adott el kötvényeket egy csütörtöki aukción: 300 millió eurónyi 2011. februárjában lejáró és 100 millió eurónyi áprilisban lejáró kötvényt értékesített - előbbit 1,907 százalékos, utóbbit 2,231 százalékos kamattal.

A sikeres aukciót követően azonban az ötéves ír államkötvények nemfizetési kockázata ellen védő CDS-ek árfolyama 40 bázisponttal 500 bázispontra szaladt fel a Markit adatai szerint, miután kiderült, az ír állam nem garantálja az Anglo Irish Bank alárendelt kötvényeseinek pénzük visszafizetését. A portugál CDS-ek követték az íreket, 29 bázisponttal 420 bázispontra emelkedett áruk.

A tízéves ír és német államkötvények hozama közti különbség eközben 20 bázisponttal, 414 bázispontra emelkedett.

Piaci pletykák szerint az Európai Központi Bank eközben ismét aktívabb vevőként lépett fel az ír kötvénypiacon, hogy stabilizálja az áresés mértékét. Szeptember eleje óta már többször is az ECB-nek kellett beavatkoznia az ír kötvénypiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK