Emelkedést várnak jövőre a Bécsi Értéktőzsde vezető részvényindexétől, az ATX-től az Erste Group elemzői - derült mai, bécsi előadásukon. A vezető index szerintük 2015-ben 2550 pontig is emelkedhet, ami a jelenlegi értéket figyelembe véve mintegy 13,2 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Idén az osztrák cégek részvényeinek teljesítménye elmaradt a világ vezető tőzsdéinek emelkedésétől, ennek számos, jól ismert oka van - mondták a bank szakértői. Az indexben szereplő 20 cég közül 14 kényszerült arra, hogy korábbi előrejelzését 2014-es eredményeire vonatkozóan lefelé módosítsa, s így összesített nyereségük idén 14 százalékos csökkenést mutathat. A számos ok közül a legfontosabb az orosz-ukrán konfliktus negatív hatásait voltak (a bank elemzői nem említették az osztrák bankokat komolyan sújtó magyar devizahiteles-csomagot), amelyet Fritz Mostböck, a bank elemzési osztályának vezetője szerint a befektetők túl is értékeltek.

Pont emiatt a részvények mostanra jelentősen alulértékelté váltak, s ez megteremti a lehetőségét annak, hogy a bécsi árazások felzárkózzanak a vezető tőzsdéken tapasztaltakhoz. Mostböck szerint a globális gazdaság növekedése 2015-ben mérsékelt maradhat, s ebben a környezetben a közép- és kelet-európai a régió a kevesek egyike lehet, amely képes tartósan pozitívan teljesíteni. Eközben az extrém alacsony kamatszint az eurózónában a részvényeket amúgy is kedvező befektetési célponttá teszi. Kedvező jel szerinte, hogy hosszú idő óta először emelkedést mutatott idén a részvényforgalom a Bécsi Értéktőzsdén.

Ezeket kell venni

Elsősorban az osztrák ingatlancégek részvényeire hívta fel a figyelmet Günther Artner, az Erste vezető szektorelemzője. Nyár óta ezek a részvények masszívan felülteljesítették az indexet, a szektor egyértelmű nyertese az alacsony kamatkörnyezetnek, s további emelkedést vár tőlük a szakembert. A lakóingatlanokkal foglalkozó cégeken belül a BUWOG részvényeit tartják jó befektetésnek, míg a kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó cégek közül az Immofinanz és az S.IMMO papírjai bizonyulhatnak jó befektetésnek - tette hozzá.

A bank elemzői vételre ajánlják azon cégek részvényeit is, amelyeket pozitívan érint az alacsony olajárfolyam és az erős dollár, esetleg e kettő kombinációja. Ezek elsősorban a globális jelenléttel rendelkező iparvállalatok, mint például az Andritz.

Jól jártak azok, akik idén részt vettek a különböző vállalatok szétválasztásában, az Immofinanzból kiváló BUWOG részvények árfolyama például emelkedett tőzsdére történő bevezetésük óta. Az Erste elemzői szerint így érdemes lehet figyelemmel kísérni az ilyen lehetőségeket is, a következő ilyen tranzakció várhatóan a PIAG/PORR-é lesz, a PORR továbbra is geyik kedvenc cégük az osztrák piacon. Érdemes lehet az UNIQA biztosítótársaság részvényeit is vásárolni a jelenlegi árfolyamon, ezek osztalékhozama most eléri az 5 százalékot. Összességében elmondható, hogy a mostani árszinteken nem kevés jó tőzsdei befektetési lehetőséget lehet találni az osztrák piacon - mondta.

Remény a régiónak

A régió kilátásaival kapcsolatban hivatalból optimistán nyilatkozó Erste ezúttal sem cáfolt rá önmagára. Most is úgy vélik, hogy Közép- és Kelet-Európa pozitív növekedési potenciálja a világ többi részéhez képest vonzóvá teszi a régió részvényeit árazásai szempontból.

Felhívják a figyelmet, hogy a geopolitikai feszültségek, és a globális környezet által támasztott kihívások ellenére a régió országai gyorsabban növekednek. Idei átlaguk 2,5 százalék lehet szemben az eurózóna 0,6 százalékával, a jövő évi átlagos GDP bővülés pedig elérheti a 2,4 százalékot szemben az eurózóna 1 százalékával. 2016-ban is fennmarad a növekedési különbség, 2,6 százalék áll majd szemben 1,5 százalékkal. Szerintük ebből is profitálhatnak majd az osztrák cégek.

Összefoglalva úgy vélik, a nyereségnövekedési potenciálok, a jelenlegi P/E hányadosok, az osztalékhozamok mind-mind arra utalnak, hogy jelentős növekedési lehetőség rejlik még az osztrák részvénypiacban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!