A várt 110 ezres növekedés helyett 4 ezerrel csökkent az Egyesült Államokban a nem mezőgazdasági ágazatban foglalkoztatottak száma augusztusban - jelentette a Briefing.com - és júniusban, illetve júliusban is kisebb volt a bővülés az előzetesen előre jelzettnél. Ebből a befektetők azt a következtetést vonták le, hogy a jelzálogpiaci válság minden valószínűség szerint átterjedt a pénzpiacokról a gazdaság más ágazataiba is, és gyors eladásokba kezdtek. A Dow Jones 1,87 százalékkal, a Nasdaq 1,86 százalékkal, az S&P-500 1,69 százalékkal zuhant. A tőke, ahogy az ilyenkor lenni szokott biztonságosnak tartott instrumentumokba menekült: nőtt az államkötvények, az arany és az olaj ára - utóbbi már a 77 dollár/hordós szintet közelíti -, a dollár viszont gyengült, euróárfolyama 1,3700-ről 1,3780-ra nőtt.

A Dow Jones kosarában lévő 30 vállalatból 29-nek esett az árfolyama, nem számított melyik cég milyen ágazathoz tartozik. Az Alcoa alumíniumipari óriás éppúgy a vesztes oldalra került, mint a General Motors autógyártó, illetve az Intel, a világ vezető chipelőállítója. A legnagyobb buktát a Home Depot szenvedte el, mivel a minden cégre érvényes okokhoz még hozzátett egy egy saját tényezőt is. Vezérigazgatója azt mondta egy konferencián, hogy a negyedik negyedévben csökkenni fog a társaság profitja az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel 10 százalékos zuhanásba taszította vállalta részvényeit. A rekordot mégsem ez a cég, hanem a Kirspy Kreme Doughnuts gyorsreggeliztető lánc produkálta, amelynek árfolyama 38 százalékkal esett, miután negyedéves veszteségének növekedéséről adott számot.

A jövő hét kezdete sem ígérkezik jobbnak a pénteki zárásnál: a Countrywide Financial, a jelzálogpiaci krach legnagyobb vesztese bejelentette, hogy megválik munkatársai 20 százalékától, 12 ezer alkalmazottól. A szörnyű péntek után mindenesetre szinte már csak azt találgatják a szakértők, hogy szeptember 18-ai ülésén 25 vagy 50 bázisponttal csökkenti-e több mint egy éve 5,25 százalékon álló alapkamatát a Fed.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!