Újabb bankot vásárol az OTP Albániában - erről a tőzsde honlapján tájékoztatta a hitelintézet a piaci szereplőket. Az OTP adásvételi szerződést írt alá az Alpha International Holdings Single Member S.A.-val a görög Alpha Bank S.A. albán leánybankja, az Alpha Bank SH.A. 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról. A vételárról 55 millió euróban állapodtak meg a felek.

Az Alpha Bank közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedésével Albánia nyolcadik legnagyobb bankja. Univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan 2022. második negyedévének végén kerülhet sor a szükséges hatósági engedélyek megszerzésének függvényében.

Az OTP 2019-ben már vásárolt egy bankot az országban a Société Générale-tól. A SGAL csaknem 6 százalékos piaci részesedésével Albánia ötödik legnagyobb bankja, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója akkor azt mondta: az OTP a legnagyobb bank szeretne lenni az albán piacon. Ezt elsősorban organikus növekedéssel szeretnék megvalósítani, de ha megfelelő akvizíciós célpontot találnak, azaz egy jó bank megvehető lesz, akkor megvizsgálják az akvizíciós lehetőséget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!