A londoni FTSE-100 mutató 0,66 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,32 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,49 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,28 százalékos, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,30 százalékos, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,55 százalékos veszteségben zárt.

A piacokat aggasztja, hogy Ázsiában és az Egyesült Államokban újra emelkedni kezdett a SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek száma, párhuzamosan a járvány terjedését fékező szigorú korlátozások lazításával. Európa számos országában is tovább enyhítettek a szigorú intézkedéseken hétfőn.

Rontja a kockázatvállalási hangulatot az is, hogy egyre többen számítanak arra, hogy a gazdaság csak lassan áll majd újra növekedési pályára. Ráadásul Európában és az Egyesült Államokban folytatódtak a tüntetések a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen, amelyek azután robbantak ki, hogy május végén Minneapolisban életét vesztette egy afroamerikai férfi egy durva rendőri intézkedés során.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,27 százalékos, az S&P 500-as index 0,74 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,13 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,54 százalékos pluszban, 38,94 dolláron, míg a júliusi szállítású WTI 0,47 százalékos mínuszban, 36,09 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,57 százalékkal, 1719,79 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,55 százalékkal 1727,80 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1274 dollárt adtak, 0,18 százalékkal erősödött az euró.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!