A vasárnapi választások után kormányalakításra képtelen Új Demokrácia párt visszavonulása után a megszorításokkal járó mentő csomag feltételeit újratárgyalni akaró radikális baloldali pártokat tömörítő formáció alakíthat kormányt, ám felmerült egy új választás kiírása is.

Érthető módon siralmas napot zárt a görög tőzsde, az ASE Composite index két évtizede, 1992 november óta nem látott szintre zuhant, a választásokat követő hétfői közel 7 százalékos zuhanást további 3,6 százalékos mélyrepüléssel megfejelve. A hangulaton az sem javított sokat, hogy a német ipari termelés márciusban a várt 1 százalék helyett 2,8 százalékkal bővült.

Az esésben kontinens szerte a bankok jártak az élen, a BNP Paribas 3,8, a Société Générale 4,75, míg a Crédit Agricole 2,6 százalékot vesztett. Spanyolországban a Bankia 4,8 százalékot esett miután a hétfői állami mentőövről, illetve a vezérigazgató lemondásáról szóló hír után kiderült, május 11-ével államosíthatják.

Vártnál jobb gyorsejelentése sem segített az HSBC-n, a pénzintézet részvényei zárásra 1,2 százalékot estek Londonban. A Roche 1,5 százalékot esett. A svájci gyógyszeróriás papírjaira vonatkozó ajánlását felülsúlyozásról semlegesre vágta a JP Morgan Cazenove, azt követően, hogy a cég hétfőn közölte, felhagy egyik szívgyógyszerének klinikai tesztelésével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!