Az arany jegyzése három egymást követő napon is emelkedni tudott a NYMEX-en, olyannyira, hogy hétfőn átlépte a 900 dolláros unciánkénti árfolyamot, ezzel háromhavi csúcson cserél gazdát - írta a MarketWatch. Elemzők szerint a nemesfém vonzerejét növelte, hogy a dollár gyengén szerepelt a devizapiacon az elmúlt időszakban.

Februári határidőre történő szállítással az arany árfolyama több mint 15 dollárral megugrott, így már 911 dollárt ér a NYMEX-en. Ilyen magasságokban legutóbb tavaly októberben, a válság kicsúcsosodásakor járt a jegyzés. Az év elején a dollár erősödése lejtőre küldte ugyan az inflációs menedéknek tartott nemesfémet, olyannyira, hogy az arany jegyzése a 800 dolláros unciánkénti ár közelébe vonult vissza január közepén.

A zöldhasú ezt követő lendületvesztése azonban újra az árupiacok felé terelte a kockázatkerülésre sarkallt befektetőket, akik több mint 100 dollárral feltornászták az árfolyamot. A hétfői dollár elleni rally csak segítette ezt a trendet; a dollárindex 1,1 százalékos visszaesése mellett az arany jegyzése tovább emelkedett. Az arany azonnali ára a londoni parketten 910,25 dolláron állt, 34,50 dollárral lépve túl a pénteki árfolyamot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!