John Paulson, a Paulson & Co. alapítója még 2007-2008-ban szerzett hírnevet az általa futtatott hedge fundoknak, amikor hatalmas nyereségeket tudott produkálni az amerikai jelzálogpiac összeomlására fogadva. 2007-ben egyik alapja közel 600 százalékos hozamot produkált, alapkezelőjének zászlóshajója, az Advantage Plus Fund pedig 163 százalékos vagyonnövekményt volt képes produkálni. Tavaly azonban csúnya veszteségekbe szaladt bele az általa kezelt alapokkal, s a cége által kezelt vagyon nagysága így a korábbi 38 milliárd dollárról a veszteségek és a visszahívások hatására 22 milliárd dollárra zsugorodott. A legérzékenyebb veszteségek az Advantage Plus alapot érték, a portfólió 50 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni tavaly.

Paulson az éves befektetői konferencián a tavalyi veszteségeket egyszerinek nevezte, igaz, ahhoz számos rossz befektetési döntés vezetett, többek között a túlzottan optimista tétek az amerikai bankszektor részvényeire. Azonban a rossz szériának a jelek szerint nincs vége - írja a Reuters. 2012 felénél járva az Advantage Plus alap veszteségei a 10 százalékot közelítik, s a részvényekbe is fektető alap rossz pozicionáltságára mi sem ékesebb bizonyíték, hogy totálisan lemaradt az amerikai tőzsdén az év első hónapjaiban kibontakozott rallyról. Egy másik alapja is nagy veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni, a főként aranyba és aranybánya részvényekbe fektető alapot - amely Paulson egyik kedvenc befektetési terméke - alaposan megtépázta a nemesfém árfolyamának és az azt bányászó cégek részvényeinek esése.

Paulson már a Wall Streeten is kezdi elveszteni korábban megszerzett hírnavét. A Reuters szerint legalább az egyik nagy befektetési bank, a Morgan Stanley figyelőlistára tette az általa kezelt alapokat második negyedév elején. Azt tanácsolják ügyfeleiknek, hogy új pénzeket már ne tegyenek az általuk kezelt hedge fundokba. Persze maradtak még elegen, akik forgalmazzák Paulson alapjait, többek között a Merril Lynch és a UBS is kínálja azokat az érdeklődő ügyfeleknek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!