BUX
39649

Ismét itt a baljós jel - már meg is erősítették

Pénteken újból megjelent az amerikai részvénypiacon a Hindenburg Ómen, két héten belül harmadszor. Szakértők szerint minél többször jelez egy rövidebb időszakon belül a mutató, annál nagyobb az esélye a lejtmenetnek.

NAPI, 2010. augusztus 22. vasárnap, 14:03

A csütörtöki és pénteki kereskedés során rövid időn belül immár másodszor és harmadszor jelent meg az amerikai részvénypiacon az úgynevezett Hindenburg Ómen. A kizárólag a New York Stock Exchange-en használt mutatót, egy vak matematikus, Jon Miekka fejlesztette ki. A részvénypiac állapotát tükrözni hivatott technikai módszer a részvénypiac törékeny voltát mutatja, s megjelenését követően az esetek nem elhanyagolható százalékában durvább lejtmenet is következhet a világ vezető tőzsdéjén.

A komplex rendszer feltételei augusztus 12-én teljesültek az elmúlt hetekben először a részvénypiacon, majd csütörtökön és pénteken is. Mindkét nap az úgynevezett McClellan oszcillátor a negatív tartományban végezte a napot. Az éves csúcsra futó részvények száma csütörtökön 136 volt, az éves mélypontot ütőké 69. Pénteken 82 és ö4 volt a két adat.Amint arra Robert McHugh, elismert technikai elemző egyik tanulmányában felhívta a figyelmet, az Ómen hatékonysága nő, ha láncban küldi a jelzéseket, azaz 36 kereskedési napon belül legalább két jelzés érkezik. Más technikai elemzők szerint akkor hatásos, ha a jelzés legalább háromszor érkezik 14 kereskedési napon belül. Ezek a feltételek most teljesültek, a jelzés alapján a következő 40 kereskedési nap nagyobb lefelé mutató kockázatokat hordozhat a részvénypiacon.Persze vannak szkeptikusabb hangok is az Ómen használhatóságával kapcsolatban, sokak szerint amikor működik, annak egy oka van, hogy megjelenése egyszerűen negatív hatással van a befektetői hangulatra.Ime a láncban érkező jelzések és a Dow teljesítménye az elmúlt években.