Ismét mínuszban zártak a kínai tőzsdék

Nem bizonyult elég meggyőzőnek a kínai jegybank döntése a kamatok csökkentéséről és a nagybankok kötelező tartalékrátájának mérsékléséről, a kínai tőzsdéken szerdán is folytatódott a lejtmenet az árfolyamok rendkívül erős kilengéseinek közepette.
MTI, 2015. augusztus 26. szerda, 12:46
Fotó: Napi.hu

A tőzsdék szerdai zárása után a kínai jegybank bejelentette, hogy rövid távú refinanszírozási hitelt (SLO) nyújt a kínai kereskedelmi bankoknak 140 milliárd jüan (19,01 milliárd euró) értékben átlagosan 2,3 százalékos kamattal.

A sanghaji tőzsde fő indexe, a Shanghai Composite 38,59 ponttal, 1,30 százalékkal, 2927,29 pontra csökkent a szerdai zárásra. Széles sávban, 2850,71 és 3092,04 pont között mozgott az index, mélypontján 3,83 százalékos mínuszban, napi maximumán pedig 4,28 százalékos pluszban állt. A második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Composite Index 298,22 ponttal, 2,92 százalékkal, 9899,72 pontra süllyedt. A mutató a 4,14 százalékos mínusz és 3,54 százalékos plusz közötti sávban szóródott a nap folyamán.

A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 17,23 ponttal, 0,57 százalékkal, 3025,69 pontra esett. Napi mélypontján 2,99 százalékos veszteséget mutatott, a csúcspontján pedig 4,92 százalékos nyereségben állt.

Mindhárom index záróértéke már az ötödik egymást követő kereskedési napon esett, és az utolsó nyereséges, múlt hét szerdai záráshoz képest 23 százalék közüli mértékben csökkent.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 324,57 ponttal, 1,52 százalékkal, 21 080,39 pontra esett a szerdai zárásra. A hongkongi index kedden kis mértékben, 0,72 százalékkal emelkedett, de azt megelőzően utoljára augusztus 13-án tudott nyereségben zárni. A 18 augusztusi kereskedési napból csak négy alkalommal emelkedett az index, mindannyiszor kis mértékben, 0,43 és 0,73 százalék közötti sávban.

Európában kedden nagy nyereségben zártak a tőzsdék. A jó hangulat New Yorkban is majdnem zárásig kitartott, de végül mindhárom vezető index mínuszban járt, ami azt jelzi, hogy gyorsan kifutott a kínai jegybanknak a kamatok és a kötelező tartalékráta csökkentéséről hozott döntésének hatása, számos befektető kétségbe vonta, hogy a kínai jegybanki döntések valóban elégségesek a gyengén teljesítő gazdaság felpörgetéséhez.

Nagy kilengések várhatóak

"Még nincs vége. Bár a kínai jegybank pénzpolitikai döntései tegnap segítettek megnyugtatni a kedélyeket, a világ pénzpiacain továbbra is erős a fenyegetettség érzése" - vélték szerdán a Commerzbank, a második legnagyobb német bank elemzői. Augustin Eden, az Accendo Markets brit brókercég szakértője arra számít, hogy a héten erős árfolyamkilengések lesznek a piacokon.

"Ha a kínai pénzpiacokon és a reálgazdaságban tapasztalható nehézségek súlyosbodnak, a kormány pedig nem lesz képes változtatni a helyzeten, súlyos pénzügyi és gazdasági összeomlás következhet be. Jelenleg ez a legnagyobb kockázat a világgazdaságra és -piacokra nézve" - mondta Christophe Donay, a Pictet Wealth Management nevű genfi székhelyű pénzügyi tanácsadó cég vezető elemzője.

Ronald Wan, a Partners Capital International nevű hongkongi brókercég elemzője arra figyelmeztetett, hogy a bizalom sérült meg, növekednek a kételyek a már elfogadott kínai döntések hatékonyságát illetően, és a piacok eladási nyomás alatt maradnak, bármit tegyen is a kormány.

Általános vélemény szerint a jegybanki lépések nem elégségesek a gazdaság fellendítéséhez, a beruházások és a fogyasztás ösztönzéséhez, a kínai kormánynak kell erőteljes lépéseket tennie a költségvetés lazításával és a kiadások növelésével.

"El kell oszlatni a túlzott pesszimizmust és helyre kell állítani a befektetők bizalmát. A következő hetekben és hónapokban újabb gazdaságösztönző intézkedéseket kell tennie" a kínai vezetésnek - hangoztatta Frederic Neumann, az HSBC befektetési bankcsoport ázsiai elemzőrészlegének egyik vezetője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK