Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az igazgatótanács javaslatára 485 452 800 forinttal csökkentenék a nevét Humet Befektetési Nyrt-re változtatni kívánó társaság alaptőkéjét - derül ki a BÉT-en közzétett közgyűlési meghívó napirendi pontjaiból.

A 20,23 millió forintra történő tőkeleszállítást a névérték csökkentésével és a részvények darabszámának módosításával hajtanák végre, indoklásul a társaság saját tőkéje más elemének növelését nevezik meg.

A társaság április végi éves közgyűlésén már hasonló döntést hozott (a törzsrészvények száz darabonkénti összevonása, majd az így hatszáz forintra ugró papíronkénti névérték leszállítása 100 forintra), ám a tőkeleszállítást az igazgatótanács egy későbbi határozatában visszavonta. (Az akkori döntés a tízszeres szavazati joggal járó elsőbbségi részvényeket nem érintette volna.)

A Humet történetében nem ez az egyedüli eset a hasonló tőkecsökkentésre. Korábbi részvény-összevonási akciója után 2002. október elsejétől forogtak a tízszeres, 150 forint névértékű részvények a piacon. Ennek az állapotnak azonban 2003 novemberében vége szakadt, amikor a komoly pénzügyi gondokkal küszködő társaság 540 millió forintos jegyzett tőkéjét drasztikus mértékben, 518 millió forinttal a törvényi minimumra, 21 millió forintra csökkentették. Ennek következtében zuhant a jelenlegi hat forintra a papírok névértéke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!