A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenysége során megállapította, hogy a Nordtelekom Távközlési Szolgáltató Nyrt. annak ellenére sem készített összevont (konszolidált) éves beszámolót, hogy egy 100 százalékos leányvállalattal rendelkezik, és így anyavállalatnak minősül.

A Nordtelekom helytelenül értelmezte a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, a kibocsátó által hivatkozott kivételszabály ugyanis a tőzsdén jegyzett társaságokra nem alkalmazható. A Nordtelekom tehát - a számvitelről szóló törvény vonatkozó előírásai ellenére - nem rendelkezett a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott - az éves jelentés részét képező - konszolidált éves beszámolóval - írta közlememényében az MNB.

A feltárt jogsértés miatt a megfelelő éves jelentések közzétételéig a jegybank 2016. június 17-től felfüggesztette a Nordtelekom-részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén, és a kibocsátót 5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Tekintettel arra, hogy a társaság időközben közzétette a jogszabályi előírásoknak megfelelő éves jelentéseit, az MNB a tőkepiacról szóló törvény alapján intézkedett az érintett értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról.

Az MNB felhívja a befektetők figyelmét, hogy a könyvvizsgáló a kibocsátó konszolidált éves beszámolóját korlátozott záradékkal látta el. A vonatkozó rendelkezések értelmében a könyvvizsgáló korlátozott záradékkal fejezi ki azon véleményét, hogy a vizsgálati hatókör korlátozása vagy a vezetéstől eltérő vélemény hatása lényeges a pénzügyi kimutatásokra. Ez azonban nem olyan átfogó jellegű, amely alapján a véleménynyilvánítás visszautasítása vagy ellenvélemény nyilvánítása válna szükségessé - írta az MNB.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!