A tőzsdei bevezetés (IPO) tesztelni fogja a befektetők olaj- és gázipari vállalatok iránti étvágyát, miközben a globális energiaárak szárnyalnak, és az ukrajnai orosz inváziót követően Európában ismét az energiabiztonság kerül előtérbe. A tőzsdei bevezetés 300-500 millió dollárt (12,5-22 milliárd forintot) hozhat, és az Ithaca piaci kapitalizációja 2-3 milliárd dollár (820-1230 milliárd forint) között lehet – mondta az ügyleten dolgozó egyik bookrunner a Reutersnek.

A befektetők a várható osztalékhozamra figyelnek, tette hozzá a bukméker, mivel mérlegelik a rövid távú energiaválság által kínált potenciális nyereséget a fosszilis tüzelőanyagoktól való eltávolodást igénylő hosszabb távú környezetvédelmi aggályokkal. Az Ithaca közleményében azt írta, hogy 2023-ban 400 millió dollár, 2024-ben pedig 420 millió dollár osztalék kifizetésére számít.

Az előjegyzés a bookrunner szerint október 25-én kezdődik, és november eleje körül lehet ársávot meghatározni. Mindehhez a tel-avivi tőzsdén jegyzett Delek Group, amely 2017-ben felvásárolta az Ithacát, csökkentené tulajdonrészét a társaságban, de továbbra is ellenőrzési joghoz elégséges mennyiségű részvényt tartana meg.

Az implikált szabad részvénycsomagot még nem határozták meg, de legalább 10 százalék lesz. Az Ithaca elmondta, hogy 2018 és idén június vége között 5,4-szeres tőkeértéknövekedést ért el. Az Ithaca az első félévben napi mintegy 66 700 hordó olajegyenértéket (boed) termelt, amelynek 35 százaléka földgáz volt.

A vállalat 70%-os részesedéssel rendelkezik az északi-tengeri Cambo fejlesztési projektben is, a Shell pedig igyekszik eladni 30%-os részesedését, amely az elmúlt években a klímaaktivisták tiltakozásának középpontjában állt. Az Ithaca az elmúlt években több északi-tengeri riválisát is felvásárolta, hogy növelje termelését és tartalékait, köztük a magántőke tulajdonában lévő Siccar Pointot és a Chevron északi-tengeri tevékenységét.

Goldman Sachs és a Morgan Stanley az Ithaca Energy tőzsdei bevezetésének közös globális koordinátora, a Bank of America, a HSBC és a Jefferies mellett. Az ING a társ-levezető menedzser.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!