Egymás után minősítik fel a brókercégek elemzői az OTP részvényeit a bankadó tervezett csökkentésének tegnapi bejelentése nyomán. Az Erste Befektetési Zrt. elemzői szerint ha a tegnapi forgatókönyv alapján valósul meg, akkor egyszerűsített számításaik szerint az OTP-részvények fair értéke 500, az FHB-é 200 forinttal lehet magasabb a korábbinál

A tegnapi bejelentés szerint a bankadó 2016-tól több lépésben csökken. 2016-ban 60 milliárd forinttal, 2017-ben pedig még egy kisebb összeggel. A bankadó jelenleg 144 milliárd forint évente, a csökkentésért cserébe a hitelezés élénkítését várja a kormány. Változni fog a bankadó alapja és a mértéke is.

A bankadót a 2014-es mérlegfőösszeg alapján számolják, a mértéke az első körben 53 bázispontról 31 bázispontra, második lépésben pedig 21 bázispontra csökken. A kormány tartózkodni fog olyan új szabályok bevezetésétől, ami hátrányosan érintené a bankszektort. A bankadó tehát a jelenlegi felére csökkenhet. Az OTP-nél 15 milliárd forintos éves adócsökkenés jöhet, míg az FHB-nál évente 1,4 milliárd forinttal csökkenhet az adóteher. Az értékeltségre gyakorolt hatás részvényenként 500 forint az OTP, míg 200 forint az FHB esetében - írják az Erste szakértői. A bejelentés előtt 4560 forint volt az Erste célárfolyama az OTP részvényekre, ezen egyelőre nem változtattak.

A Concorde Értékpapír Zrt. elemzői ennél is optimistábbak. Friss elemzésükben kiemelik, az OTP Bank a korábbi években 29 milliárd forint bankadót fizetett. A csökkentés 2016-ban 14 milliárd forint megtakarítást, a rákövetkező évben pedig 19 milliárd megtakarítást jelent a banknak. A kormányzat a bankadó további mérséklését is elképzelhetőnek tartja 2019-től de mi ezzel nem számoltunk - írják a Concorde szakértői. Azt feltételezve, hogy a 21 bázispontos bankadó fennmarad a végtelenségig, a tegnapi bejelentés a részvényesi értéket 567 forinttal növeli. Így korábbi 4100 forintos célárunk 567 forinttal 4667 forintra emeljük és korábbi intézményi egyenlő súlyozás ajánlásunkat felülsúlyozásra változtatjuk - áll a gyorselemzésben.

A Buda-Cash Zrt. elemzői is kedvezően értékelik a bejelentett változást. Úgy vélik,  hogy a várható eredményhatás már jórészt beépült az árfolyamba, ugyanakkor a megállapodás, a kormány és a bankok közötti viszony normalizálódása a magyar bankpapírok általános piaci megítélését is nagymértékben javíthatja.

Mindezekre tekintettel az OTP-részvényekre vonatkozó ajánlásukat rövid távon csökkentésről tartásra, hosszabb távon tartásról felhalmozásra javították, célárfolyamukat pedig 4200 forintról 4600 forintra emelték. Ugyanakkor továbbra is felhívják a figyelmet az OTP jelentős ukrán és orosz kitettségére, amely fokozott kockázatokat hordoz magában - áll a cég elemzésében.

Az MKB Bank Zrt. kommentje szerint úgy tűnik, az elmúlt öt év gyakorlatának hátat fordítva a kormány hirtelen békülni látszik a szektorral, amit ráadásul a piac most elhinni látszik. Az OTP árfolyamát leginkább érintő intézkedés a bankadó jövőbeni csökkentése, ami 400-600 forint részvényérték-növekedéssel járhat az első becslések szerint, ami persze erősen függ attól is, hogy ki milyen értékekkel számol az eddig még ismeretlen részletekkel kapcsolatban. A bankadó csökkentésről már január közepe óta hallani politikusi nyilatkozatokat, ami óta immár 800 forintot emelkedett az árfolyam, ami persze nem azt jelenti, hogy akkor ez már be is lenne árazva, hiszen a békülő kormányzat egy jóval optimistább jövőképet is előre vetíthet. Az egy hónap alatt látott 25 százalékos már várhatóan meghozza a profitrealizálókat is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!