Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,2 százalék csökkenéssel, a frankfurti DAX index 0,2 százalék emelkedéssel, a párizsi CAC-40 index 0,1 százalék emelkedéssel kezdi a hétfői kereskedést.

A befektetők figyelmét hétfőn elsősorban a német koalíciós tárgyalásokon elért előrehaladást kötheti le. Megkezdődik az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup tanácskozása. A World Economic Forum kedden, a svájci Davosban kezdődő éves konferenciájához időzítve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfőn kora délután hozza nyilvánosságra World Economic Outlook (WEO) világgazdasági jelentésének frissített kiadványát.

Pénteken nyereséggel zártak az európai tőzsdék, a pán-európai Stoxx 600 index 0,5 százalékkal 2015 augusztusa óta a legmagasabb szintre emelkedett, az euróövezet EuroStoxx50 index pedig 0,8 százalék erősödéssel tízéves csúcsot ért el. A frankfurti DAX index 1,15 százalékkal erősödött, Londonban 0,39 százalékkal zárt erősebben az FTSE-100 index, a párizsi CAC-40 index pedig 0,58 százalékkal emelkedett. Madrid 0,45 százalék, Milánó 0,50 százalék erősödést ért el.

Az európai részvényindexek kedvező makrogazdasági mutatóktól kaptak pozitív lökést pénteken. Az euróövezet folyó fizetési mérlegének többlete novemberben emelkedett az előző havihoz képest a régió exportnövekedésének köszönhetően.

Az erősödő részvények leginkább a nyersanyagipari ágazatokból kerültek ki a magas kínai fémkeresletei adatoknak köszönhetően. Az energiaipari részvények viszont a vesztesek körét gyarapították, mivel az OPEC a szervezeten kívüli olajtermelő országok növekvő kínálatát prognosztizálta az idei évre.

Az olaj ára pénteken emiatt egy százalékot meghaladó mértékben csökkent, hétfőn viszont már kissé emelkedett. A Brent nyersolaj ára az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,23 százalékkal állt magasabban, hordónként 68,77 dolláron, a WTI ára pedig 0,16 százalékkal magasabban, 63,41 dolláron. A Brent 2014 decembere óta a legmagasabb, 70 dollár feletti árat érte el január 15-én, a WTI pedig a 65 dollárt közelítette meg január 16-án, ami szintén 2014 decembere óta a legmagasabb ára volt.

Az euró/dollár árfolyam és az arany ára csak alig változott. Az eurót 0,01 százalékkal jegyezték erősebben 1,2224 dolláron, az arany azonnali ára 0,01 százalékkal 1331,72 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!