Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 11 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 41 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 10 ponttal csökkenhet a nyitásban.

A CNBC amerikai hírtelevíziónak csütörtökön adott nyilatkozatában Trump elnök arról beszélt, hogy egy erős dollár előnytelen az Egyesült Államoknak. Hozzátette, hogy a kínai jüan árfolyama "úgy zuhan, mint a kő". Trump nemtetszését fejezte ki a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatemeléseivel kapcsolatban, mondván aggódik a magasabb kamatoknak az amerikai gazdaságra és versenyképességre gyakorolt hatásai miatt. A Fehér Ház később közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy az elnök tiszteletben tartja a Federal Reserve függetlenségét és nem avatkozik bele döntéseibe.

A kereskedelempolitika körüli viták eddig nem terjedtek ki a devizapiacokra, így a jüan és az euró gyengülését, illetve a dollár erősödését bíráló kijelentések némileg meglepetésként érték a piacokat - mutatott rá Kadota Sinicsiro, az egyik legnagyobb brit befektetési bankcsoport, a Barclays vezető devizapiaci elemzője.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin, Tokiót kivéve, a zárás környékére emelkedésre váltottak az irányadó indexek, miután a kereskedés első részében vaskos veszteségekben is jártak. Trump elnök nyilatkozata után további nyomást gyakorolt a piacokra, hogy a kínai jegybank az utóbbi több mint egy év leggyengébb szintjén rögzítette pénteken a jüan napi középárfolyamát.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) a nap végére 0,63 százalékos pluszban, 536,52 ponton állt.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 029 százalékos mínuszban, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 viszont 0,34 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A dél-koreai Kospi 0,28 százalékos, a vezető sanghaji index pedig 1,80 százalékos nyereségben állt a záráshoz közeledve. Ugyanekkor Hongkongban 0,50 százalékos, Szingapúrban pedig 0,49 százalékos pluszban állt az irányadó index.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedett kora reggel. A legközelebbi, szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,28 százalékos pluszban, 72,78 dolláron, a WTI pedig 0,09 százalékos nyereségben, 68,30 dolláron forgott.

Csütörtökön vegyesen zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,10 százalékkal, 7683,97 pontra emelkedett, míg a frankfurti DAX-index 0,62 százalékkal, 12 686,29 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,56 százalékkal, 5417,07 pontra esett. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,23 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,20 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,41 százalékkal csökkent.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!