Miközben a lapok még a Facebook értékét mérlegelik, máris itt a következő milliárdos internetcég részvénykibocsátása. A Magyarországról nem hallgatható Pandora internetrádió értéke az utóbbi időben csak nőtt és nőtt, ma már 2,6 milliárd dollárnál tart, ahogy a kibocsátáshoz közeledve egyre feljebb srófolták a kibocsátási árfolyamot - írja a Handelsblatt.

Áprilisban még csak kilenc dollárért tervezték eladni a részvényeinek darabját, a múlt héten 10-12 dolláros sávról volt szó, kedden viszont már 16 dollárra emelték az árat, amivel 235 millió dollárt kívánnak bevonni - az eredetileg tervezett százmilliós összeg több, mint dupláját.

Mindez valóságos pofon a hagyományos zeneipar képviselőinek: A Warner Music nevű patinás lemezkiadót például nemrég csak 1,3 milliárd dollárért sikerült eladni egy orosz származású üzletembernek, igaz, a vevőnek kétmilliárd dollárnyi adósságot is át kellett vállalnia.

A Pandora egy, a felhasználók ízléséhez igazodó internetrádió, amelynek értékelése azért is furcsa, mert folyamatosan veszteséges. A zeneiparral még csak az USA-ra szóló jogokat szerzett a zenék sugárzására, bár ott erős pozíciói vannak, egyes adatok szerint az internetrádió-piac felét ellenőrzi és 90 millió regisztrált felhasználója van.

A zeneiparnak fizetendő díjakról való megegyezés hiányában 2007-ben a cég majdnem lehúzta a redőnyt, de az Apple iPhone-jára készült alkalmazás sikere visszahozta az életbe. Legnagyobb terhe a licenszdíjak kifizetése, bevételei pedig reklámból származnak. A tőkeemelésből származó pénzből más országokat is meg szeretne hódítani, és előretörne az autórádiók irányába is.

A befektetők most azt találgatják, hogy a Pandora fényes jövő előtt áll és ki tudja nőni a veszteségeit, vagy az internet-lufi korszakára emlékeztető sors vár rá. Nemrég például a LinkedIn szakmai közösségi portál részvénye járt be érdekes pályát, május közepi bevezetésekor a részvény 45-ről 122,70 dollárra emelkedett, azóta azonban 76 dollárra zuhant vissza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!