A fiatalabb generációk gyakran alulreprezentáltak a befektetők körében. Szerencsére ez a trend változni kezdett, a kereskedés iránti érdeklődés egyre inkább nő a fiatalabbak körében. A befektetések világát sokan kiismerhetetlennek és talán egy kicsit félelmetesnek találhatják, azonban az egyre felhasználóbarátabb online kereskedési platformok elterjedése alaposan felrázta a piacot. Sokat segíthet az olyan, rendkívül olcsó díjak mellett működőbrókercégek megjelenése is, mint a DEGIRO.

Ráadásul a tőzsdékkel kapcsolatos ingyenes információk tömegei váltak elérhetővé az interneten keresztül. Ezek a változások egyre több fiatalabb befektetőt vonzanak a piacra, s nem véletlenül, hiszen ők nyerhetnek vele a legtöbbet.

A korai rajt

Ha valaki fiatalon kezd befektetni, azzal automatikusan megnöveli a befektetéseire rendelkezésre álló időtartamot, s ezzel számos tényezőt megváltoztat. A tőzsdeindexek például bár hosszabb távon jellemzően pozitív hozamot érnek el, rövidebb távon volatilisek lehetnek. Hosszabb időn keresztül befektetve azonban lehetőséget adunk befektetéseinknek, hogy - akár az átmeneti veszteségeket is kiheverve - újra termőre forduljanak, s ezzel minimálisra lehet csökkenteni a piaci visszaesések hatásait. Ráadásul ez lehetőséget ad arra, hogy a befektetések összegét hozzáigazítsuk az inflációhoz, s arra is, hogy megtakarításainkat fokozatosan építsük fel.

A legerősebb tényező azonban, amely hosszabb távon befolyásolja egy-egy portfólió teljesítményét, az maga a hozam. Az első évben elért befektetések hozama áttevődik a következő évre és ott már maga is egy kisebb hozamot termel. Ha a befektetés időtávját jelentősen növeljük, akkor a korábban elért profitok megint csak további profitot termelnek és ez a tényező egyre fontosabbá és fontosabbá válik. Ez a jelenség nem más, mint a kamatos kamat hatása.

A kamatos kamat

Ezt a jelenséget legegyszerűbben így lehet bemutatni. Vegyünk egy 25 évesen végrehajtott ezer eurós befektetést, amelyet 65 éves korunkig hagyunk növekedni, évi 7 százalékos hozam mellett. Az első esetben az eredeti befektetés minden évben csak 7 százalékkal kamatozik, azaz 70 eurót hoz. A másodikban azonban minden évben kamatozik az előző évben kapott kamat is. Az első esetben az eredeti 1000 eurós befektetés 40 év alatt 3800 euróra, kamatos kamattal viszont 14 974 euróra hízik.

65 éves korban a portfólió értéke az eredeti összegről 3800 euróra növekszik egyszerű kamatok mellett, míg abban az esetben, ha a kamatok is kamatoznak a végeredmény 14 974 euró
Kép: Forrás: DEGIRO

Érdemes megjegyezni, hogy 10 éves periódussal számolva a kamatos kamat mértéke még viszonylag alacsony marad. Csak megfelelően hosszú idő eltelte után kezd el exponenciálisan nőni összege. Ezt az elméletet a tőzsdei hozamokra is lehet alkalmazni, s ez a fő oka a sikernek, ha valaki idejekorán kezd el befektetni.

Optimalizáld a hozamodat

Amint láttuk, az időtényezőnek nagyon fontos szerepe van a kamatos kamatszámításnál, azonban a hosszabb távon kedvező hozamok elérésében legalább ennyire döntő fontosságú a kifizetett díjak nagysága is. Ha brókercégünknek túlságosan is magas jutalékot fizetünk, az komolyan kedvezőtlenül befolyásolhatja a kamatos kamattal elérhető hozam nagyságát is.

Az előző példánál maradva most már jutalékot is figyelembe vettünk. Az első esetben 5, a másodikban 25 eurós éves számlavezetési díjjal számoltunk. Itt válik csak igazán nyilvánvalóvá, hogy a díjak hatása az idő múlásával is exponenciálisan növekszik. Jól látszik, hogy az alacsonyabb költségű brókernél a végén 12 976, a magasabb költségűnél azonban csak 8 984 eurónk marad.

Itt a portfólió értéke az alacsonyabb költségű brókercégnél 12 976 euró marad, míg a magasabb költségűnél csak 8984 euró
Kép: Forrás: DEGIRO

A sikeres kereskedés

A kamatos kamat elmélete két fontos tanulsággal szolgálhat minden befektető számára. Az egyik az, hogy hosszabb időn keresztül érdemes kereskedni, a másik pedig az, hogy érdemes minimalizálni a fizetett költségeket. Azzal, hogy a befektetők átlagos életkora csökken, több embernek adódik az a lehetősége, hogy hosszabb időszakon keresztül kereskedjen és befektessen.

Azonban nem csak ez, de az alacsony költségek melletti befektetés is egyre inkább elérhetővé válik. Az olyan alacsony költségek mellett működő brókercégek, mint a DEGIRO most olyan szolgáltatást kínál, amely csak a végrehajtásra koncentrál, s ahol még a kezdő befektető is maga hajthatja végre befektetéseit.

A rendkívül egyszerű kereskedési felülettel ás az interneten keresztül elérhető olcsó információk tömegével a befektetőknek nem szükséges többé teljesen felesleges szoláltatásokért fizetniük. Ezeknek a fejleményeknek köszönhetően a trend várhatóan folytatódni fog, s egyre fiatalabb befektetők tudják majd egyre jobban kihasználni a tőzsdék által nyújtott, egyre jobb lehetőségeket a vagyonnövelésre.

A cikk megjelenését a DEGIRO támogatta.

A fenti információk nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek, illetve értékpapírok vagy más pénzügyi eszközök vásárlására vonatkozó javaslatnak. Bármely pénzügyi eszközökbe történő befektetésről való döntésnek egyéni, szakmai tanácsadáson és az illetékes felügyelet által jóváhagyott  tájékoztatón kell alapulnia.

A fenti elemzés elkészítése során a DEGIRO nem befektetési tanácsadóként járt el és épp ezért nem felel meg az azokkal szemben támasztott követelményeknek. Az elemzésben szereplő információk vonatkozásában a DEGIRO gondosan és körültekintően járt el, de a DEGIRO nem vállal felelősséget azok pontos és valóságnak megfelelő tartalmáért. A fenti elemzés a közzététel időpontjában érvényes információkon alapul, s nem minősül előrejelzésnek a benne szereplő eszközökkel kapcsolatban a jövőben nyilvánosságra kerülő információkra vonatkozóan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!