A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Tavaly mind a lakossági, mind a vállalati szektorban romlott a bankok hitelportfóliója, és csökkent a kihelyezett hitelek állománya - derül ki az MNB előzetes adataiból.

A háztartási hiteleknél az állomány csökkenése erőteljes, fordulat egyelőre nem látszik, a 2010 végi 8152 milliárd forintos állomány két és fél százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A vállalati hitelek állományánál kisebb a visszaesés, viszont a gazdaság élénkülése egyelőre a vállalati szektor hitelezési folyamataiban sem tükröződik, a vállalati hitelek értéke a bankrendszerben 2010. december 31-én 6927 milliárd forint volt, ez 5,7 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit. (Az MNB a legújabb hitelezési felmérését csütörtökön teszi közzé.)

A vállalati hitelállomány csökkenése 2011 első hónapjában is folytatódott. A hét nagybank alapján becsült előzetes adat szerint magas, 49 milliárd forint volt a kiáramlás, ez a devizahitelek 64 milliárd forintos csökkenéséből és a forinthitelek 15 milliárdos növekedéséből tevődött össze. A hitelezésben továbbra sem látszik a fordulópont - állapította meg Simor András jegybankelnök.

 

A múlt évi utolsó negyedévben tovább romlott a háztartások portfóliójának minősége, a kilencven napon túli nem fizető hitelek állománya elérte a 11 százalékot, szemben az előző évi 7,7 százalékkal. A vállalatoknál viszont az utolsó negyedévben csökkent a nem teljesítő hitelek aránya az állományon belül (12,4 százalék volt), főként a leírásoknak és eladásoknak köszönhetően, ám ez így is jócskán felülmúlta az egy évvel korábbi 10,1 százalékos arányt.

 

Összességében tavaly sokat romlott a bankrendszer jövedelmezősége: az adózás előtti összesített eredmény a 2009-es 294 milliárd forinttal szemben tavaly 73 milliárd forint volt, ebben a bankadó is számottevő szerepet játszott, de a legfontosabb tényező a hitelezési veszteségek növekedése volt. Eközben viszont a bankok tőkemegfelelési mutatója kissé javult: a 2009-es 13,1 százalékról 2010-ben 13,4 százalékra - emögött azonban az egyes bankok közötti különbségek egyértelműen nőttek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!