Egy nemrég terjedőben levő elmélet szerint a Berkshire Hathaway, Warren Buffet részvénypiaci guru befektetési társasága részvényének árfolyamát időnként jelentősen befolyásolja egy másik Hathaway - Anne Hathaway 29 éves, felívelőben levő csillagú csinos színésznő, aki főleg vígjátékokkal és családi filmekkel vált ismertté. (Például a 2001-es Neveletlen hercegnő, a 2009-es A csajok háborúja, 2010-ből pedig az Alice Csodaországban, a Valentin Nap és idén a Rio.)

A Dan Mirvishnek, a Huffington Post szakírójának tulajdonított elmélet szerint ha a színésznő sokat szerepel a sajtóban, akkor a befektetési társaság részvényének árfolyama emelkedik. Mirvish ehhez számos példát sorol fel, és remek magyarázattal is szolgál a jelenségre: az automatikus tőzsdei kereskedési rendszereket.

A valóságban ugyanis a tőzsdei kereskedés forgalmának nagy részét már az algoritmusokon alapuló számítógépes üzletelés teszi ki, és ezek egy része, más elemeken túl, a hírekben való előfordulás trendjeit is figyelembe veszi. Ha a Hathaway szó masszívan előfordul a hírekben, azt vételi jelzésnek tekintik a hasonló nevű részvényre, a személy és a cég közötti különbséget nem érzékelik. (Hasonló jelzéseket keresnek újabban a Twitter nevű közösségi oldalon a számítógépek, a tapasztalatok szerint az ottani üzenetek is pár nappal előre jelzik a tőzsdeindexek változását.)

A felsorolt példák szerint a színésznő fontosabb filmjeinek bemutatásakor, vagy például Oscar-díjra való jelölése kapcsán 1-3 százalékos napi emelkedéseket produkált a Hathaway-részvény. Az elméletről számos komolyabb pénzügyi lap beszámolt Amerikában, ám inkább erős távolságtartással, sőt néha iróniával: pontos tudományos vizsgálatot úgy tűnik, még senki sem végzett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!