Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már decemberben bejelentette a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester közvetett érdekeltségébe tartozó Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt., hogy egy összesen 30 milliárd forintra becsült tőkeemelés első lépését valósítja meg. A cég így megszerzi a Hunguest Hotels Zrt. tulajdonjogának 72,5 százalékát. A folyamat lezárulását követően 99,99 százalékos birtokosa lesz a szállodaipari vállalkozásnak.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) által végzett vagyonértékelés alapján a 16,2 milliárd forintra értékelt üzletrészek ellenértékét a Konzum Nyrt. új részvények zártkörű kibocsátásával egyenlíti ki - írja közleményében a cég. Technikailag a Konzum PE Magántőkealap (a Konzum egyik tulajdonosa) a Hunguest Hotels Zrt.-ben összesen 71,15 százalékos közvetett részesedést jelentő üzletrészek apportjával tőkét emeljen a tőzsdei társaságban.

A tranzakció értékeléséhez felkért nemzetközi tanácsadó vállalat (PwC) a Hunguest Hotels Zrt. teljes értékét 51,4 milliárd forintban, míg a jelenlegi tranzakcióval érintett Konzum PE Magántőkealap tulajdonában lévő üzletrészek nettó eszközértékét a 16,2 milliárd forintra értékelte. A szakértői értékelés alapján a Konzum Nyrt. az apportként tulajdonába kerülő üzletrészek ellenértékét 5 146 416 darab részvény zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki. Az új részvények kibocsátási értékét az igazgatóság a részvényesek érdekeinek figyelembevételével tavaly december 11-i záróárfolyamon, 3 141 forinton rögzítette. Az ügylet lezárását követően a Hunguest Hotels Zrt. a Konzum Nyrt. konszolidációs körében működik tovább.

A szerdán bejelentett tőkeemelés, illetve a Hunguest Hotels Zrt. fölötti befolyásszerzés az első lépése annak az elmúlt év végén bejelentett tranzakció-sorozatnak, melynek köszönhetően 18 belföldi és 5 külföldi szálloda kerül a tőzsdeit társaság tulajdonába. Az előzetes számítások szerint a többlépcsős tőkeemelés végén a Konzum Nyrt. saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot - fogalmazott közleményében a cég.

A fotó forrása: Hunguest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!