Az egyezséget Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke jelentette be, vasárnap, helyi idő szerint késő délután. A megegyezés szerint 2100 milliárd dollárral megemelik az Egyesült Államok adósságplafonját, vállalva e mellett, hogy a költségvetési kiadásokat 10 év alatt 2500 milliárd dollárral lefaragják. A megegyezést mindkét párt, a demokraták és a republikánusok szenátusi vezetői elfogadták, a kongresszusi szavazás azonban még hátravan a kérdésről - írja a Bloomberg.

A megegyezéssel elkerülhetővé válik az Egyesült Államok technikai csődje. A kétpárti egyezség szerint azonnali hatállyal 900 milliárd dollárral emelik az adósságplafont, 917 milliárd dollárnyi kiadáscsökkentéssel, s eközben megbíznának egy rendkívüli bizottságot, amely további 1500 milliárd dollárnyi megtakarítás lehetőségét kell feltárja év végégi az amerikai büdzsében.

A hírre megindult a fellélegzés-rally a piacokon. Az S&P 500-as index határidős jegyzése az ázsiai kereskedésben 18 pontos emelkedést mutatott röviddel a helyi tőzsdék zárása előtt, a Nikkei 225 1,8 százalékos ugrás után 10010 pont fölé ugrott, a Hang Seng index másfél százalékkal emelkedett. A Shanghai Composite ugyanakkor csak szerényebb mértékű pluszt tudott felmutatni.

A svájci frank gyengült egy keveset az euróval, többet a dollárral szemben, a forint erősödött, ennek hatására a svájci frank/forint kurzus 234 forint közelébe csúszott vissza. Az arany árfolyama 14 dollárral 1612 dollárig zuhant.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!