A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az év eddig eltelt szakasza bizakodásra adhat okot a biztosítási szektor szereplőinek, néhány cég ugyanis máris felfelé módosítja a bevételi számokat, és az eddigi remek osztalékfizetési hajlandóság sincs veszélyben. A fejlett piacokon realizálható alacsony hozamokhoz képest a szektor kifejezetten vonzó osztalékhozamot kínál, így nem meglepő, hogy az utóbbi hónapokban a befektetők rákaptak a biztosító részvényeire. A tavalyi év a viszontbiztosítók számára viszonylag kevés természeti katasztrófát hozott, így átlag alatti kifizetésekkel szembesülhettek és az elmúlt hónapokban sem történt semmi rendkívüli. A jelenlegi indexrekordok mellett a részvények további szárnyalása már erősen kérdőjeles, valószínűleg új sztorira lesz szükség ahhoz, hogy az emelkedés folytatódjék.

A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re Group éves számai nem okoztak csalódást, a részvényeseket azonban jelenleg jobban foglalkoztatja az esetleges részvény-visszavásárlás lehetősége. A szándék már elhangzott a cégvezetés részéről, végleges döntés még nincs, azonban − figyelembe véve a cég likvid eszközállományát és a 225 százalékos szolvenciaszintet − valószínűleg nem lesz akadálya a program végrehajtásának. Az éves tervszámokban szereplő 3 milliárdos nyereség a piac szerint inkább konzervatívnak minősíthető, ezt vélhetően meghaladja a társaság. Az ERGO German Life részleg eredményhez való hozzájárulása kissé elmarad a korábbi várakozásoktól, azonban hatása elenyésző. A társaság mutatói a historikus értékekhez képest kifejezetten alacsonynak mondhatók. A 148 eurós árfolyam a könyvérték 98 százalékának felel meg 9,1 alatti idei nyereséggel kalkulált P/E és 12,7-es ROE-szint mellett. Várhatóan 7 euró osztalék ütheti a befektetők markát a tavalyi év után, így 4,69 százalékos osztalékhozammal számolhatunk, és külön örömteli, hogy az osztalék mértéke tovább emelkedhet. Az elemzői célárakat az utóbbi hetekben már meghaladta a részvény, azonban nem lenne meglepő, ha idővel előbbiek felfelé módosulnának.

A viszontbiztosítási piac második legnagyobb szereplője a SWISS Re hasonló utat járt be, elképesztően erős számokat publikált a tavalyi évről. Ismétlésre idén is van lehetőség, azonban a befektetésein idén csak szolidabb profittal számolhat, köszönhetően az alacsony hozamkörnyezetnek. Különösen jól szerepelt a nem életbiztosítási üzletág, továbbá a leányvállalatok által fizetett osztalék is magasabb lett a vártnál. Várhatóan nem lesz változás az osztalékban sem, a piac 4 svájci frankkal kalkulál, amiből − figyelembe véve a 77 frankos árfolyamot − 4,54 százalékos osztalékhozammal kalkulálhatunk. Ezen a szinten 10 feletti P/E-ről és 92 százalékos könyvértékről beszélhetünk, mely értékek megfelelnek a piaci átlagnak. Az elemzői célárak kissé alulmúlják a piaci árat és a jelenlegi konszenzus szerint csak az osztalék emelése lendíthetne az árfolyamon.

A Hannover-Re részvényei a hatalmas emelkedést követően komoly korrekción estek át, de az emelkedő trend megtöréséről még nem beszélhetünk. A 62,33 eurós árfolyam mellett kalkulált P/BV 124 százalékon áll, részben ennek a szektorban szokatlanul magas értéknek köszönhető, hogy a legoptimistább elemzői vélemények is csak tartást fogalmaznak meg vele kapcsolatban. A részvény osztalékhozama a 3 eurós osztalékkal számolva 4,81 százalék, azonban a versenytársakkal szemben viszonylag kicsi az esély az osztalékfizetési hányad számottevő emelkedésére.

Kép: Napi grafikonok

Az AXA továbbra is az egyik legalacsonyabb értékeltségi mutatókkal rendelkező biztosító, esetében 7 alatti P/E-ről és a könyvérték 62 százalékáról beszélhetünk, 5,15 százalékos osztalékhozam mellett. A viszonylagos alulértékeltség elsősorban annak tudható be, hogy a francia társaság rendkívül alacsony margint tud csak érvényesíteni Az elemzők mintegy 15 százalékos drágulást tartanak elérhetőnek éves távlatban.

Az Allianz profitabilitása töretlenül javul, részvénye azonban alulteljesítette a szektort. A gyorsjelentés nem okozott csalódást, és a 109 eurós árfolyam mellett sem tekinthető drágának, a célárak 10 százalékos emelkedést valószínűsítenek, és 4,11 százalékos osztalékhozammal kalkulálhatunk.

A spanyol MAPFRE és az olasz Generali jelenleg nem tartoznak a kedvencek közé, míg a holland ING és AEGON kifejezetten kegyvesztettnek tekinthetők.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!