A Wall Street Journal arra hívja fel a figyelmet, hogy számos feltörekvő piaci devizának, amelyek hatalmas pofont kaptak Donald Trump megválasztását követően, sikerült ledolgoznia azóta veszteségeit.

A mexikói pezó például, amely a választások után meredeken zuhant, már öt százalékkal áll január eleji és 10 százalékkal január közepi mélypontjánál magasabban. A dél-afrikai rand is közel 10 százalékkal zuhant a dollárhoz képest a választást követően, tegnap már 2015 augusztusa óta nem látott csúcsra kapaszkodott. A tajvani dollár, az orosz rubel és a brazil reál szintén drágább, mint a választásokat megelőzően - írja a lap.

Az összefoglaló szerint a Trump által meghirdetett protekcionista gazdaságpolitika ellenére komoly okuk van a befektetőknek ezen devizák vásárlására. A réz, az olaj és más nyersanyagok árfolyama is emelkedőben van, s ez jót tesz a nyersanyag exportőr országok gazdaságainak. Bár a kínai gazdaság lanyha növekedése változatlanul aggasztja a szereplőket, azonban a cikk szerint már több közgazdász szerint is stabilizálódni látszanak kilátásai.

Az, hogy megjelentek az infláció és a vártnál nagyobb gazdasági növekedés első jelei az Egyesült Államokban és Európában, szintén jót tehet a feltörekvő országok megítélésének, hiszen legnagyobb exportpiacaikról van szó. Ugyanakkor a megjelenő infláció ellenére sem várják azt a szakértők, hogy a Fed várható kamatemelései nagyon agresszívak lennének. Az ugyanis komoly felhajtóerőt jelentene a dollár árfolyamára.

A legutóbbi adatok szerint a piaci szereplők jelenleg 22 százalékos esélyét látják egy márciusi kamatemelésnek, s 38 százalékos esélyt adnak annak, hogy kettőnél több emelés lenne 2017-ben a chicagói árutőzsde határidős jegyzései alapján.

A feltörekvő országok nem zuhantak szakadékba, mint ahogy attól korábban sokan tartottak - mondta a lapnak Win Thin, a Brown Brothers Harriman & Co. vezető feltörekvő piaci devizastratégája. Így a helyzet más, mint egy hónappal ezelőtt - tette hozzá.

Az erősebb devizaárfolyamoknak van néhány pozitív hatása az adott ország gazdaságára. Növeli a lakosság vásárlóerejét és segíti az infláció kordában tartását. Ezen felül a dollárban erősen eladósodott államoknak könnyebbé is teszi adósságterheik törlesztését. Persze a másik oldalról rosszat tesz az exportbevételeknek.

Vannak persze pesszimista elemzők is, akik szerint csak átmeneti fellélegzésről lehet szó, s hamarosan ismét romlani fog ezen országok helyzete. A dollár rally ugyan kifulladt, miután kiderült, a Trumptól várt gazdaságpolitikai reformok véghezviteléhez idő kell. Azonban ahogy ezzel előre haladnak, ismét erőre kaphat az amerikai deviza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!