A japán pénzügyminisztérium által közzétett adatok szerint tavaly november első napjaiban összesen 13,3 milliárd dollárnak megfelelő mennyiségű jent dobtak piacra a japán deviza felértékelődését megakadályozandó, ezt megelőzően október 31-én ennek a mennyiségnek közel nyolcszorosát. - írta a Financial Times.

Az október végi nagyobb mértékű beavatkozásról már érkezett hivatalos közlemény, a mostani, a november eleji beavatkozásról szóló beismerés előtt piaci szakértők már szintén sejtették, hogy "lopakodó" beavatkozás történhetett a piacon. Erre utaltak a lap szerint a Bank of Japan mérlegében tapasztalt változások.

A Bank of Japan 2010 vége óta immár negyedik ízben adott el nagyobb mennyiségű jent a szigetország devizájának gyengítése érdekében. Az első három alkalommal, 2010 szeptemberében, 2011 márciusában és augusztusában az jeneladások egynapos akciók voltak. Első ránézésre ilyennek tűnt az október végi jeneladás is, mind a mai napig, a november eleji intervenció elismeréséig - írja a lap.

Megint jön a beavatkozás?

Amint a dollár olyan szintre ér a jennel szemben, mint október végén, valószínű, hogy a Bank of Japan ismét lépni fog - mondta Tomoko Fujii, a Bank of America Merrill Lynch deviza stratégája. Szerinte a japán pénzügyminisztérium a 75-ös szint letörése esetén kérne ilyet a jegybanktól. Nagyon kevés japán exportőr lenne képes elviselni a 75 alatti szintet a dollár/jenben - fogalmazott a szakember.

A grafikon a Marketscope grafikonrajzolóval készült

A jen az elmúlt napokban immár harmadik alkalommal gyengült a dollárral szemben, azonban még így is nagyon közel jár október végi csúcsához az árfolyam. Jun Azumi pénzügyminiszter újságíróknak ma úgy nyilatkozott, a pénzügyminisztérium semmilyen lehetőséget nem utasít el a devizapiacon, s minden lehetséges lépést megtesznek a japán érdekek védelmében. Ez kommentárok szerint annyit jelent, hogy ha a fundamentumokkal nem magyarázható további jen erősödés következne be, akkor a Bank of Japan ismét lépni fog.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!