A 2015-ig tartó, a távhő-rendszer korszerűsítését és üzemeltetését célzó koncessziós megbízás beruházási költsége eléri majd az 6,5 milliárd forintot ebből 3,8 milliárd forintot már az első 12 hónapban befektet a vállalat. A város távhő-szolgáltatását 25 évre nyerte el a társaság.

Az RFV 15 000 lakossági fogyasztó mellett a projekt pénzügyi hatásaként már évi 1,2 milliárd forint összegű EBITDA-val számol. Az RFV Mures Energy SA által fizetendő koncessziós díj összege évi 130 000 euró. A marosvásárhelyi beruházás a gyergyószentmiklósi és zilahi után a vállalat harmadik megnyert romániai projektje.

A város a tendert azokra a területekre írta ki, ahol a korábbi leválások száma jellemzően nem haladta meg az összes fogyasztó számának 40 százalékát. Ezeken a területeken a korábbi üzemeltető önkormányzati vállalat az elosztó rendszert már részlegesen felújította. A nagyszámú fogyasztó átvételével, illetve a fejlesztési program megvalósításával a vállalat gazdaságosan tudja a szolgáltatást végezni és jelentősen hozzájárul az RFV értéknövekedéséhez.

Az RFV 5 év alatt mintegy 6,5 milliárd forintot fektet be a projektbe és 15 000 fogyasztó esetén már évi 1,2 milliárd forint összegű EBITDA-val számol, évi 3,4 milliárd forint árbevétel mellett. A beruházás 2015-re fejeződik be. A vállalat a zilahi projekthez hasonlóan, ezt a programot is 30 százalékban saját tőkéből, 70 százalékban bankhitelből, illetve a kötvényprogram keretében kibocsátandó kötvényekből kívánja finanszírozni. A szerződéskötés még várhatóan 30 napot vesz igénybe.

A város ezen területén a távfűtési szolgáltatást korábban 31 000 lakás és 40 intézményi fogyasztó vette igénybe, azonban az ellátás elégtelensége miatt jelenleg körülbelül 12 000 lakás és 32 intézményi fogyasztó csatlakozik a hálózatra. A vállalat - lakossági felmérésekre alapozva - a meglévő fogyasztói kör folyamatos bővülését, jelentős számú lakossági és intézményi fogyasztók visszacsatlakozását várja.

A gyors visszacsatlakozást segíti a távhőszolgáltatás nemrégiben megváltozott román jogszabályi környezete is, amely szerint a hálózatról leválóknak kell viselni a távhő-hálózat ebből fakadó veszteségét. A koncessziós területet a város kizárólag távfűtés használatát engedélyező területté nyilvánította.

A projekt környezeti fenntarthatósága és a gazdaságosság érdekében az RFV energiahatékonysági fejlesztések mellett erőteljesen támaszkodik megújuló energiaforrásokra is. A vállalat a hálózat rekonstrukciója során az átvett, eddig egyedileg üzemeltetett 15 hőközpontot, 6 hőközpontba köti össze, amely az eddiginél jóval gazdaságosabb és hatékonyabb ellátást tesz lehetővé. A vállalat a nagyobb hőkapacitású központokba kogenerációs gázmotorokat telepít, a hőigény további jelentős részét pedig biomassza alapú kazánok üzemeltetésével biztosítja.

Az RFV által tulajdonolt, illetve üzemeltetett hőkapacitás eddig 75 megawatt volt, a marosvásárhelyi rendszer teljes hőkapacitása további 110 megawatt, villamos kapacitása pedig 6 megawatt lesz.

A zilahi és marosvásárhelyi projektek megvalósítása esetén, a vállalatnak a két megyeszékhelyen üzemeltetett hőkapacitása összesen 185 megawatt, villamos kapacitása pedig 16 megawatt lesz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!