Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Waberer's Inernational kedd reggeli bejelentése szerint hamarosan első nyilvános részvénykibocsátást (IPO) hajtana végre, amellyel 50 millió eurónyi friss tőkét vonna be, elsősorban akvizíciós célok finanszírozása érdekében. A részvénykibocsátás után a cég részvényeit bevezetnék a Budapesti Értéktőzsdére is.

A bejelentés szerint a friss tőkéből elsősorban egy komolyabb akvizíciót finanszírozna a társaság, májusban ugyanis megállapodást kötöttek a Link sp. z o.o., illetve a Link Services sp.z.o.o. valamennyi részvényének megvásárlásáról. A Waberer's tájékoztatása szerint a Link Lengyelország egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő közúti fuvarozó és szállítmányozó vállalata, amely olyan üzleti modellel rendelkezik, amely nagymértékben kiegészíti a Waberer's-ét. Idén márciusban a Link 427 kamionnal, 675 vontatóval rendelkezett és 956 alkalmazottat foglalkoztatok, akik 75 százaléka volt gépjárművezető. A Link Lengyelországban négy, Belgiumban egy telephellyel rendelkezik.

A frissen befolyó 50 millió euróból a Waberer's mintegy 32 millió eurót fordítana a lengyel akvizícióra, a fennmaradó részt pedig általános vállalati és működőtőke célokra költenék.

A részvénykibocsátás során a jelenleg fő tulajdonos Mid Europa Partners által kezelt, CEE Transport Holdings B.V. is adna el részvényeket.

A közelgő részvénykibocsátásról nemrég a Financial Times közölt cikket, az abban megszellőztetett információk pontosnak bizonyultak. Ezek szerint a kibocsátás fő szervezője a Citigroup és a Berenberg lesznek, de közreműködik benne az Erste és a Rennaissance Capital is.

A kibocsátást követően a Waberer's közkézhányada attól függ majd, milyen árazás mellett mennyi részvényt sikerül értékesíteni, azonban a tervek szerint ez az arány legalább 50 százalékos lesz.

Lajkó Ferenc, a Waberer's vezérigazgatója az akcióval kapcsolatban elmondta: "a mostani a megfelelő időpont ahhoz, hogy a cég előrelépjen növekedési stratégiájában. Nagy lehetőségeket lát a növekvő európai közúti szállítási iparágban, és mint a komplett rakományok szegmens legnagyobb szereplője, úgy gondolja, hogy a Waberer's vezetheti a konszolidációt a szektorban. A lengyelországi Link felvásárlása az első lépés ebben a konszolidációs folyamatban, azzal a céllal, hogy megerősítsék pozíciójukat a Nyugat-Európa fejlett piacai és Közép-Európa növekvő piaca közötti kereskedelem kapcsolódási pontjában".

"Mind üzleti modellünk, mind pedig elhelyezkedésünk jelentős előnyöket jelent iparágunkban. Élen járunk a működési hatékonyság terén, útvonaltervezési és kapacitás-összehangoló egyedi informatikai menedzsment rendszereinknek köszönhetően. Szerencsés helyzetben vagyunk Magyarországon, mint a Közép- és Nyugat- Európa közötti kereskedelmi áramlatok földrajzi középpontjában, ahol négy európai közlekedési folyosó halad át az országon, az IPO által generált további források és stratégiai rugalmasság pedig erősíti majd képességünket arra, hogy megvalósítsuk terjeszkedési terveinket a Link felvásárlására építve" - tette hozzá Lajkó.

A Waberer's tavaly 572,4 millió eurós árbevétel mellett 69,2 millió euró EBITDA-t és 73,6 millió euró korrigált EBITDA-t ért el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!