A július elején elfogadott magyar törvény a devizahitelek folyósítása és a törlesztések átváltása során alkalmazott árfolyamrés visszatérítéséről és a várható büntetések 120 és 160 millió euró közötti veszteséget okozhatnak a Raiffesien Bank Internationalnek - jelentette be az osztrák pénzintézet a Wirtschaftsblatt tudósítása szerint.

A rendkívüli veszteséget a bank a második és harmadik negyedéves eredménye terhére fogja elszámolni. A becslést a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján végezték el, de még a bank szerint szükséges tisztázni, hogy a magyar hatóságok a számítások során milyen módszert alkalmaznak majd.

A bank felhívja a figyelmet, hogy ez a veszteség csak a most elfogadott törvény hatásait tartalmazza, s nem számol a hitelek esetleges forintra váltásának költségeivel. Megjegyzik, a törvény az összes Magyarországon működő bankra vonatkozik, s érinti a a hitelek kamatának egyoldalú megváltoztatását is.

A törvény elfogadása óta már az OTP Bank, az Erste Bank és a K&H Bank anyabankja, a belga KBC csoport is jelezte már, számításaik szerint mekkora veszteséget kénytelenek elszenvedni miatta. Az OTP Bank bejelentése szerint az árfolyamrés visszatérítés mintegy 27 milliárd forinttal rontja eredményét, míg a K&H Bank 49 milliárd forintnyi céltartalék képzésre figyelmeztette a befektetőket. Az Erste pontos számot nem közölt, az osztrák bank ugyanis román leánybankjával kapcsolatos goodwill-leírással együtt jelentette be a devizahiteles törvény negatív hatásait befektetőinek, ők a két tételről annyit mondtak, hogy együttesen 700 millió euróval növelik idén az előzetesen számolt kockázati költségeket.

A 160 millió euró 309 forintos euróárfolyammal számolva 49,44 milliárd forintot jelent. A Raiffeisen Bank Zrt. saját tőkéje a bank 2013-as konszolidált beszámolója szerint 114,4 milliárd forintra rúgott, így a becsült veszteség a sáv felső szélével számolva a magyar bank konszolidált saját tőkéjének 43,2 százalékát is kiteheti.

 

A Raiffeisen International árfolyama
Kép: www.markers.hu

A Raiffeisen részvények árfolyama múlt hét közepe óta 7 százalékkal estek a Bécsi Értéktőzsdén. Igaz, az esés időközben nagyobb is volt, ma azonban valamivel több mint 4 százalékkal pattant meg a bank részvényeinek árfolyama - mindezt azután, hogy kedden is nagyot estek a papírok. A törvény elfogadása óta a bank piaci kapitalizációja közel 300 millió euróval csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!