Itt a döntés: Kína megint kimarad

Visszaemelte Pakisztánt a világ feltörekvő részvénypiacainak árfolyam-alakulását mérő indexébe az MSCI, Kína viszont ismét, immár a harmadik egymást követő évben elbukott.
MTI, 2016. június 15. szerda, 16:59
Fotó: Reuters

A kedvező döntésnek köszönhetően a pakisztáni tőzsde irányadó indexe, a KSE kiugró forgalomban 2,78 százalékkal rekordszintre, 38 559,87 pontra emelkedett zárásra. Bár Pakisztán súlya kevesebb mint 1 százalék lesz az amerikai szolgáltató globális fejlődő piaci indexében (MSCI EM), külföldi befektetők mintegy 400 millió dollár értékben vásárolhatnak pakisztáni részvényeket a döntés eredményeként.

A Morgan Stanley Capital International (MSCI), a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója 2008-ban vette ki Pakisztánt a világ feltörekvő részvénypiacainak - fejlődő Európa, Délkelet-Ázsia, Latin-Amerika - árfolyam-alakulását mérő indexéből, miután a pénzügyi világválság miatt ideiglenesen több hónapra bezárták a Karacsiban működő tőzsdét. A pakisztáni hatóságok azonban az utóbbi években egy sor reformot hajtottak végre, hogy visszaszerezzék a befektetők bizalmát.

Ugyanakkor a várakozásokkal ellentétben az MSCI úgy döntött, hogy nem veszi be a feltörekvő piacok teljesítményét tükröző indexébe a kínai belső piacon forgó, A-osztályú részvényeket. Az amerikai szolgáltató elismerte, hogy a kínai hatóságok helyes irányba tartanak, de megítélése szerint Pekingnek többet kell tennie azért, hogy elérhetőbbé váljanak a belső piacok a külföldi befektetők számára. Az MSCI 2017-ben ismét megvizsgálja az A-osztályú részvények besorolásának kérdését, és nem tartja kizártnak, hogy a döntést előbbre hozza, ha jövő év júniusáig pozitív fejlemények történnek.

Bizalmi deficit

Piaci megfigyelők és elemzők szerint az MSCI meglepő döntése jól tükrözi a globális intézményei befektetők fenntartásait a jüanban denominált eszközök iránt, illetve az iránt, hogy mennyire elkötelezett a tőkepiaci reformok mellett Kína és képes-e azokat végrehajtani.

Kína a világ második legnagyobb részvény- és egyben a harmadik legnagyobb kötvénypiaca. A kínai hatóságok szerint nem teljes körűek azok a globális indexek, amelyek nem tartalmazzák a kínai A-osztályú részvényeket.

Az MSCI-indexek a világ legelfogadottabb benchmarkjai, amelyeket viszonyítási alapként fogadnak el a különböző befektetési alapok, és saját portfólióikkal követnek. Az MSCI feltörekvő piaci indexét benchmarkként elfogadó alapok megközelítően 1500 milliárd dollárt kezelnek, így ha a kínai A-osztályú részvények bekerültek volna az EM-indexbe, a következő tíz év alatt akár 400 milliárd dolláros tőkebevonást eredményeztek volna a szárazföldi kínai tőzsdékre.

Az MSCI döntésének dacára a vezetői kínai tőzsdeindexek emelkedtek szerdán, egyes elemzők szerint a befektetők arra számítanak, hogy a kínai hatóságok éppen az újabb elutasítás még inkább teljesítik a külföldi kéréseket.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 1,58 százalékkal, 2887,21 pontra, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 2,82 százalékkal, 10 173,85 pontra ugrott.

A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 1,31 százalékkal, 3116,37 pontra, az amerikai Nasdaq Composite index kínai megfelelője, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 3,42 százalékkal, 2128,80 pontra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Daniel Dakota, 2016.06.15 17:26

Komolytalan blöff ez a cikk, Kína politikai okból marad ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html