Itt a figyelmeztetés - csak átmeneti a forinterősödés?

Részben a magyar inflációs adat, de főleg a romló nemzetközi hangulat miatt az euró–forint árfolyam ismét a 300-as szint felett forgott. Ha marad a rossz hangulat, a 303, illetve a 308 forint lehet komolyabb ellenállás a tegnap délutáni jelentősebb erősödés után is.
Deák Bálint, 2013. június 12. szerda, 07:12

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A továbbra is alacsony infláció mellett még mindig van tér kamatcsökkentésre. Ezt várhatóan az sem fogja akadályozni, hogy Magyarországot is elérte a feltörekvő piacokon történő tőkekivonási hullám, és a forint 300 fölött jár, miközben a kötvényhozamok is 1-1,5 százalékot emelkedtek − mondja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. A hosszú kötvényhozamok az egy hónappal korábbi 5 százalékhoz képest jelenleg 6-6,5 százalék között mozognak, és a rövid kötvényhozamok is 4-4,5 százalék körüli szintre jöttek fel. Horváth szerint ez azt jelenti, hogy befektetési szempontból a jelenlegi hozamszinteken újra érdekesek lehetnek a rövidebb futamidejű hazai kötvények a várhatóan négy százalékig csökkenő alapkamat miatt.

Bár valóban a várakozásoknál alacsonyabb lett a magyar infláció, a forint és a magyar kötvényhozamok emelkedése azonban nem elsősorban ennek tudható be − mondta a Napi Gazdaságnak Sági Pál, az Equilor vezető üzletkötője. A nemzetközi tőkepiacokon ugyanis jelentősen romlott a hangulat, ami azt eredményezte, hogy a magasabb kamattartalmú devizák eladói nyomás alá kerültek. Nemcsak a forint gyengült ugyanis ezen a napon, hanem az ausztrál dollár, a dél-afrikai rand, a török líra, a lej és a zloty is ugyanezt az irányt járta be. Mindez azzal magyarázható, hogy a fejlett hozamok növekedésével már nincs meg a piaci szereplők által elvárt hozamfelár ezeknél az eszközöknél, így jelenleg vagy portfólióátrendeződés vagy a pozíciók zárása zajlik. Azt, hogy pontosan melyikről van szó, még nem lehet tudni, elképzelhető ugyanis, hogy pár hét múlva újra a vételi oldalra állnak a piaci szereplők ezeknél az eszközöknél. Mindez gyakorlatilag attól függ, hogy az amerikai jegybank, a Fed mikorra tervezi, hogy véget vet az olcsó pénz korszakának. Amennyiben ez a távolabbi jövőben következik be, akkor csak egy jelentősebb korrekció lesz a mostani gyengülő hullám, ami egyébként elsősorban a devizapiacot érte el, de kedden már a részvénypiacon is látszódtak a jelei − mondta Sági.

Az Equilor vezető üzletkötője szerint a forint szempontjából így elsősorban a nemzetközi hangulat lesz az irányadó. Amennyiben tehát marad a tőkekivonás a magasabb kamatozású eszközökből, akkor gyorsan 303 forintig is emelkedhet az árfolyam, de extrémebb esetekben, vagyis ha újabb rossz hírek érkeznek, akkor nem elképzelhetetlen a korábbi lokális csúcs elérése 308 forintnál.

Nem számíthatunk erősödésre

A forint gyengülésének oka Kerékgyártó Imre, a Commerzbank devizaüzletágának osztályvezető-helyettese szerint is alapvetően az USA-ban keresendő. A Fed mennyiségi lazítási programjának őszi leállításával kapcsolatos általános várakozások ugyanis az amerikai kötvényhozamokat növelik, ami a fejlődő piacok által kínált kamatkülönbözet zsugorodásához vezet. Egyre több befektető száll ki a kockázatosabb instrumentumokból és választja az egyre magasabb hozamot kínáló fejlett piaci eszközöket − értett egyet Ságival a Commerzbank szakértője is. A forint erősödésére így addig nem szabad számítani, amíg a globális folyamatot valamilyen esemény nem állítja meg − teszi hozzá Kerékgyártó.


Napi grafikonok

A szakértők azt is külön kiemelték, hogy a japán jegybank meglepetésre nem hosszabbította meg a likviditást segítő egyéves hitelprogramját. Az elemzők arra számítottak, hogy az emelkedő kötvénypiaci volatilitást ezzel az eszközzel próbálja majd a központi bank csökkenteni, de nem lett igazuk. Mindez egyértelmű jelzés a piacnak, hogy az eseti intézkedésekről egy rendszer jellegű, kiszámítható paraméterek mentén működő monetáris politikára kívánnak váltani − tette hozzá Kerékgyártó.

Nem volt magyar intervenció
Hirtelen 297 forintig gyengült délután az euró a forinttal szemben. Bár a piacon a jegybanki intervenció is felmerült ennek lehetőségét cáfolta a Napi Gazdaságnak Csajbók Róbert, az ING devizapiaci üzletkötője. Szerinte inkább csak túlságosan egy irányba állt a piac, és amikor az emelkedés nem ment tovább esni kezdett az árfolyam ami a stopokat kiütötte és ez okozta a forint hirtelen erősödését. Innen azonban újra inkább a forint gyengülése jöhet Csajbók szerint is, csak előtte mindenkinek elvették a kedvét a forint elleni spekulációtól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2013.06.13 11:04

@newyork12: Mi baj lenne azzal ha 448 lenne a forint?

Nekem semmi bajom ezzel, az EUR/USD-om csak többet ér itt.
Zembereknek azonban ? (gondolni is rósz) ? de Hajra ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2013.06.13 10:59

@ cone
Igen. Még pumpálják a pénzt piacra, a magyar finanszírozás is vhogyan meg van. De amikor visszafogják ezt a fenntarthatatlan folyamatot nagy bajban lesz a kormány. Újra szaladunk az IMF-hez ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.06.13 09:56

@troll: csak óvatosan a forintvásárlással, egyelőre tegnap csak az 50 napos mozgóátlag fogta meg, és a ma délelőtti meglehetősen masszív állampapír hozamemelkedés délutánra egyelőre semmi jót nem ígér.

Forinterősödést biztosan nem. Délután fél3-3 között jönnek majd az állampapír-indexek, jelenleg kb. így nézne ki a sztori:

28/A-ra 6,3 -> ~ 6,5
23/A-ra 6,04 -> ~ 6,2
18/A-ra 5,55 -> ~ 5,7
16/D-re 5,05 -> ~ 5,2

rövid oldal egyelőre nagyjából stagnál, minimális növekedéssel.
4,30 körül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.06.13 03:18

@toti72: Mi baj lenne azzal ha 448 lenne a forint?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.06.12 12:51

az elemzo szerint nem szamithatunk erosodesre ,sot tovabb fog gyengulni a forint.

ehhez kepest a cikk megjelenese ota folyamatosan erosodik a huf.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html