Itt a figyelmeztetés: ilyen forintárfolyamra számíthatunk!

Jelentősen rontották a forint kilátásait egy hónap alatt az elemzők. Pánikra azonban nincsen ok, új csúcsokra senki sem számít.
Deák Bálint, 2013. április 14. vasárnap, 09:00
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Jelentősen rontották a forint kilátásait a nemzetközi elemzők az elmúlt egy hónapban. Márciushoz képest ugyanis egy hónapos távlatban több mint 2 forintot, negyedéves előrejelzésükben pedig 5 forintot rontottak az euróval szembeni kilátásokon a szakértők. Mindez azzal járt, hogy 300 forintra emelkedett a 30 napos és a negyedéves előrejelzésben is az elemzők által reálisnak tartott euróárfolyam. Az, hogy most ez alatt van az euró, jórészt annak köszönhető, hogy a japán jegybank közben bejelentette óriási pénznyomtatási programját. Márpedig most a piacokon az a várakozás, hogy miután a helyi jegybank jelentős mennyiségű kötvényt vesz a japán piacon, az ott működő óriási nyugdíjpénztárak külföldön keresnek befektetési lehetőségeket − mondta a Napi Gazdaságnak Ötvös Mihály, a Commerzbank szenior devizakereskedője.

Így a japánok okozta eufóriának a következménye, hogy a forint − a szakértők becslésével ellentétben − jelenleg a 300-as szint alatt forog az euróval szemben. Ugyanakkor 296 környékén erős technikai ellenállásba ütközött az árfolyam, amivel egyelőre nem is bír. Ráadásul a csütörtöki inflációs adatból is arra lehet következtetni, hogy tovább folytathatja a magyar jegybank monetáris tanácsa a kamatcsökkentési sorozatot, ami szintén forintgyengítő hír. Az adat megjelenését követően gyorsan gyengült is a forint árfolyama, azonban a jó nemzetközi hangulat miatt ez nem volt jelentős − emelte ki Ötvös.


Reuters

Érdekes azonban, hogy hosszabb távon nem rontották az elemzők a forint kilátásait, egyéves viszonylatban ugyanis a Reuters konszenzusa szerint maradt a 290-es célárfolyam. Így talán ez is okozhatta, hogy nem indult el pánikszerű eladási hullám a forint piacán.

Új csúcsra azonban nem kell számítani az elemzők szerint, a legpesszimistább Citigroup is 310 forintot jósol egy hónapos távlaton belül, míg a 4Cast 315 forinttal tartja a rekordot negyedéves távlatban. A Citi szerint azonban a forint a következő egy évben a 300-as szint felett van a helyén, az amerikai nagybank azonban különösen pesszimista Magyarországgal szemben. A napokban megjelent régiós elemzésében ugyanis azt taglalja, hogy a fejlődő piacokon belül a legkevésbé kedvelt a CEEMEA-régió, a kedvezőtlen profitkilátások miatt. Ráadásul a régión belül Magyarországot tartja a legrosszabbnak a Citigroup, amely a részvénypiac tekintetében is alulsúlyozást ajánl részvényeseinek.


Napi grafikonok

Érdekes, hogy a magyar brókercégek általában optimistábbak a forint kilátásait tekintve. A Concorde, a CIB, az OTP 300 alatti célárakat fogalmazott meg az euróval szemben egy hónapos távlatban is. A Quaestor viszont kitart amellett, hogy a forint gyengülő trendje megmarad a következő egy évben, és szinte egyedüliként egyéves távlatban egyre növekvő célárat adott meg. Szerintük az euró egy hónap után 290 forintot, egy év múlva viszont 307 forintot ér majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ucey, 2013.04.15 08:37

A forintárfolyam számomra a forint effektív árfolyamát jelenti. Érdemes mindegyik devizát mint részvényt kezelni, amelynek értéke nem párban hanem önmagában számítandó ki. Ennek módszere egy elég bonyolult, de az összes ún. major devizát illetően durván 5 perc alatt alkalmazható. Ezzel azonban sokra még nem lehet menni. Több ezer számítás szükséges ahhoz, hogy az adatok alapján effektív árszinteket találjunk és még több ezerre, hogy az árszintek közötti összefüggésekre ráleljünk. Ezt több év kemény munkájával mindenki elvégezheti és meglesz az eredménye. Addig elsősorban a nagyon extrém árfolyamokra, nagyon kis tőkeáttétel mellett szabad rámenni. A 330 közeli eurhuf épp ilyen lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ucey, 2013.04.15 08:29

@newyork12: Nem vagyok okos, inkább szerencsésnek mondhatom magam hogy megtaláltam a megfelelő indikátorokat amelyek használatával dekódolni tudom a piaci mozgásokat. Még egyszer mondom: az eurhuf esése elsősorban az euró gyengülésének lesz köszönhető, a forint önmagában keveset (legfeljebb 2-3%-ot a februári szintekről) fog erősödni. Ha megnézed hol áll a forint a svéd koronához és a norvég koronához képest és ezt összeveted azzal hol állt az elmúlt 10 év során.... lényeg, hogy a 10 év átlagára fog hamarosan visszatérni. Ez kb. 20%-kal van lejjebb. Erre persze időre van szükség, nem hirtelen mozdulat lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.04.15 02:32

@ucey: Hogy te milyen okos vagy. Na a ficctol eltekintve sok fugg attol hogy a kuszaszemu hany milliard devizat fog a piacra dobni, hogy a forintot erositse a kozelgo valasztasok miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ucey, 2013.04.15 00:33

A forint 2012 január óta erősödő trenden van. Ez a trend akkor sem fog megtörni ha az euró, a dollár és a font is új többéves csúcsra fog kerülni. Ennek oka a jen gyengülése, a jpyhuf már csúcsra ért. A várt tető eurónál 325-330, dollárnál 260, franknál 272, a fontnál 400 felett valamivel. Ezt követően jól látható erősödés kezdődik, az év végéig valamikor az euró 260-nál, a dollár 210-nél, a font 300 alatt (!) a frank pedig 205 körül lesz. Ebben az évben csak az euró, a frank és a font fog gyengülni, a forint a február elejei szinteknél alig 2-3%-kal ha erősebb lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2013.04.14 21:02

@megalodon:ujra lenne par megjegyzesem a hozzaszolasodhoz.
nem reg meg arrol beszeltel,hogy a fidesznek erdeke a gyenge forint es az inflacio felporgetese,az adossag elinflalasa.
a mostani hozzaszolasodban pedig arrol beszelsz,hogy a fidesz erosen tartja majd a forint arfolyamat.akkor,most ,hogy van ez megalodon?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html