A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Jelentősen rontották a forint kilátásait a nemzetközi elemzők az elmúlt egy hónapban. Márciushoz képest ugyanis egy hónapos távlatban több mint 2 forintot, negyedéves előrejelzésükben pedig 5 forintot rontottak az euróval szembeni kilátásokon a szakértők. Mindez azzal járt, hogy 300 forintra emelkedett a 30 napos és a negyedéves előrejelzésben is az elemzők által reálisnak tartott euróárfolyam. Az, hogy most ez alatt van az euró, jórészt annak köszönhető, hogy a japán jegybank közben bejelentette óriási pénznyomtatási programját. Márpedig most a piacokon az a várakozás, hogy miután a helyi jegybank jelentős mennyiségű kötvényt vesz a japán piacon, az ott működő óriási nyugdíjpénztárak külföldön keresnek befektetési lehetőségeket − mondta a Napi Gazdaságnak Ötvös Mihály, a Commerzbank szenior devizakereskedője.

Így a japánok okozta eufóriának a következménye, hogy a forint − a szakértők becslésével ellentétben − jelenleg a 300-as szint alatt forog az euróval szemben. Ugyanakkor 296 környékén erős technikai ellenállásba ütközött az árfolyam, amivel egyelőre nem is bír. Ráadásul a csütörtöki inflációs adatból is arra lehet következtetni, hogy tovább folytathatja a magyar jegybank monetáris tanácsa a kamatcsökkentési sorozatot, ami szintén forintgyengítő hír. Az adat megjelenését követően gyorsan gyengült is a forint árfolyama, azonban a jó nemzetközi hangulat miatt ez nem volt jelentős − emelte ki Ötvös.

Kép: Reuters

Érdekes azonban, hogy hosszabb távon nem rontották az elemzők a forint kilátásait, egyéves viszonylatban ugyanis a Reuters konszenzusa szerint maradt a 290-es célárfolyam. Így talán ez is okozhatta, hogy nem indult el pánikszerű eladási hullám a forint piacán.

Új csúcsra azonban nem kell számítani az elemzők szerint, a legpesszimistább Citigroup is 310 forintot jósol egy hónapos távlaton belül, míg a 4Cast 315 forinttal tartja a rekordot negyedéves távlatban. A Citi szerint azonban a forint a következő egy évben a 300-as szint felett van a helyén, az amerikai nagybank azonban különösen pesszimista Magyarországgal szemben. A napokban megjelent régiós elemzésében ugyanis azt taglalja, hogy a fejlődő piacokon belül a legkevésbé kedvelt a CEEMEA-régió, a kedvezőtlen profitkilátások miatt. Ráadásul a régión belül Magyarországot tartja a legrosszabbnak a Citigroup, amely a részvénypiac tekintetében is alulsúlyozást ajánl részvényeseinek.

Kép: Napi grafikonok

Érdekes, hogy a magyar brókercégek általában optimistábbak a forint kilátásait tekintve. A Concorde, a CIB, az OTP 300 alatti célárakat fogalmazott meg az euróval szemben egy hónapos távlatban is. A Quaestor viszont kitart amellett, hogy a forint gyengülő trendje megmarad a következő egy évben, és szinte egyedüliként egyéves távlatban egyre növekvő célárat adott meg. Szerintük az euró egy hónap után 290 forintot, egy év múlva viszont 307 forintot ér majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!