A befektetők már hosszabb ideje kevésbé kedvelik a feltörekvő piaci részvényeket, azonban a trend fordulni látszik az elmúlt időszakban - írja a CNBC.com. Áprilisban a feltörekvő piaci részvényekre fókuszáló tőzsdén jegyzett alapok már tőkebeáramlást regisztráltak, ez volt az első ilyen hónap az elmúlt egy év folyamán. A Capital Economics adatai szerint elsősorban nem az egyes országokra koncentráló alapoknál, hanem a szélesebb régiókat felölelő konstrukciók esetében volt tapasztalható igazán pozitív mozgás. Eközben a tavalyi alulteljesítést követően a feltörekvő piaci részvényindexek idén már nem mutatnak lemaradást, év eleje óta teljesítményük nagyjából azonos a fejlett piaci részvényindexekével.

A befektetők először tavaly májusban kezdtek jelentősebb összegeket kivonni a feltörekvő piaci eszközökből, amikor először szóba került a Fed kötvényvásárlási programjának csökkentése, a tapering. A feltörekvő piaci devizákat, kötvényeket és részvényeket sújtó második nagyobb hullám idén év elején volt tapasztalható, amelyet a taperingtől való félelem, az ukrán helyzet geopolitikai kockázatai, a török líra és az argentin peso értékvesztése egyszerre okozott - emlékeztet az írás.

Ezért volt nagy az emelkedés

A nagy menekülési hullám azonban azóta véget érni látszik, s májusban már sok feltörekvő piaci részvényindex jelentős emelkedést produkált, az indiai, a fülöp-szigeteki, a thaiföldi, a vietnami s az indonéz tőzsde egyaránt jelentősen emelkedett. Az indiai Sensex index például közel 10 százalékkal erősödött a hónap folyamán.

Rajiv Biswas, az IHS Global vezető közgazdásza szerint a jó teljesítményt több tényezőnek egyszerre köszönhetik ezek a piacok. Egyrészt a portfóliók átsúlyozása, a feltörekvő piacok súlyának csökkentése a fejlettek javára mostanra már lezajlott folyamatnak tekinthető. Másrészt az amerikai és az európai gazdaság növekedésével kapcsolatban javultak a várakozások, s ez az elemzők szerint az exportorientált feltörekvő piacok kilátásaira is kedvező hatással van. Ugyanakkor szerinte megfigyelhető, hogy a befektetők már jobban differenciálnak a feltörekvő országok között, mint korábban tették.

Figyeld Kínát!

A Capital Economics elemzői szerint azonban nem jött még el az ideje annak, hogy felhőtlen optimizmussal lehessen tekinteni a feltörekvő részvénypiacok teljesítményére. Bár úgy vélik, innentől nem lesznek azok alulteljesítőek a fejlett országok tőzsdéihez képest, de jelentős felülteljesítés sem várható tőlük. Elemzőik szerint még sok nehézséggel kell ezen országoknak megküzdeniük. A Fed kevésbé laza monetáris politikája, a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) strukturálisan lassuló növekedési üteme, a nyersanyagok alacsony ára és potenciális politikai feszültségek egyaránt kockázatot jelenthetnek - emelték ki.

Az IHS szakértője szerint a feltörekvő részvénypiacok számára a legnagyobb lefelé mutató kockázatot jelenleg a kínai gazdaság esetleges hirtelen lassulása jelentheti. Ha ez bekövetkezne, az jelentős negatív sokkot okozna a világ részvénypiacain, s hirtelen megnövelné a kockázatkerülés mértékét a globális befektetők körében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!