Kedvező hangulatban indult az év a tőzsdéken, s ez megmutatkozik a profi befektetők pozicionáltságán is. A Bank of America Merrill Lynch friss felmérése szerint a megkérdezett, összesen 750 milliárd dollár befektetéséért felelős alapkezelő portfólióiban a részvények súlya olyan szintre emelkedett, amire 2011 februárja óta nem volt példa. Ennek oka, hogy a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatos várakozások 2010 áprilisa óta nem tapasztalt szintre ugrottak.

A befektetők kockázatvállalási hajlandósága kilencéves magasságba emelkedett, miközben egyre nagyobb hányaduk véli úgy, hogy a részvények alulárazottak - derül ki a felmérésből. Eközben az alapkezelők csökkentették decemberről januárra portfólióikban a készpénz arányát, 4,2-ről 3,8 százalékra, ez a legalacsonyabb érték 2011 áprilisa óta, ugyanakkor még nem jelent olyan szintet, ami az ellentét analízis alapján veszélyes kenne.

A legnagyobb veszély

A befektetők megítélése szerint a piacot fenyegető legnagyobb veszély jelenleg változatlanul az amerikai költségvetési szakadék problémájának megoldatlansága, azonban jelentősen csillapultak az ezzel kapcsolatos aggodalmak decemberhez képest. A kínai gazdaság kilátásaival kapcsolatban elképesztően optimisták lettek a szakértők, nettó 63 százalékuk vár növekedést idén az ázsiai országban. A szereplők jelenleg nettó 59 százaléka véli úgy, hogy a világgazdaság növekedni fog a következő 12 hónap során, egy hónapja még csak nettó 40 százalékuk volt ezen a véleményen.

Az amerikai költségvetési szakadék jelentette probléma átmeneti megoldását követően jelentősen javult a befektetői hangulat. A befektetők mintegy fele jelenleg azt tervezi, hogy államkötvény eladásokba kezd, s magasabb kockázatú részvények vásárlásába kezd. Ez összhangban van a szereplők magasabb növekedési és inflációs várakozásaival - mondta Michael Hartnett a BofA Merrill Lynch vezető befektetési stratégája.

A kedvező hangulatban az olasz gazdasággal kapcsolatos félelmek is enyhültek. Míg decemberben még a válaszadók nettó 26 százaléka gondolta úgy, hogy az olasz helyzet fenyegeti leginkább az európai gazdaságot, mostanra ez az arány nettó 17 százalékra csökkent. Ugyanakkor eközben enyhén erősödtek a francia és a spanyol gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalmak.

Előretörnek a bankok

Hatalmasat javult eközben a pénzügyi szektor megítélése. Az alapkezelők 2007 februárja óta első ízben szeretnék felülsúlyozni a vezető bankok részvényeit portfólióikban, s jelenleg a legalulértékeltebb szektornak tartják. Nem csak a bankok, de a biztosító társaságok részvényeinek megítélése is hatalmast javult az elmúlt hónapok során. Tovább csökkent viszont a távközlési szektor népszerűsége a profik körében, a válaszadók nettó 25 százaléka súlyozza ezen cégek részvényeit portfólióiban, ez jelenti a legalacsonyabb értéket 2005 decembere óta. Bár egyelőre még a pozitív tartományban maradt, azonban sokat esett a gyógyszeripari cégek népszerűsége. Januárban már csak a szakemberek nettó 1 százaléka súlyozta felül a szektort a decemberi 24 százalékot követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!