Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Három hét alatt 1680 pont magasságából 1600 pont közelébe esett az amerikai részvénypiac leginkább követett indexe, az S&P 500. Bár a közel 5 százalékos csökkenés nem elhanyagolható, azonban a jelek szerint egyelőre csak egy egészséges korrekció volt az előtte már fél éve gyakorlatilag megszakítás nélkül tartó felfelé menetelésben. A masszív vételek megindulására a májusi amerikai munkaerő-piaci adatok adták meg a jelet, ezek ugyanis meglehetősen langyosak voltak, ahhoz elég jók lettek a számok, hogy ne kelljen az amerikai gazdaság masszív lassulásától tartani, de ahhoz nem eléggé, hogy attól kelljen tartani, a Fed a vártnál hamarabb mérsékelné monetáris politikája extrém lazaságát.

Technikai szempontból ráadásul csütörtökön elérte első jelentősebb támaszszintjét is az S&P 500-as index, grafikonján az emelkedés 23,6 százalékos Fibonacci-szintje, az 50 napos mozgóátlag, az előző lokális csúcs és az emelkedő trendvonal egy 8 pontos zónán belül volt található, így várható volt, hogy a technikai alapon beszállási szinteket kereső befektetők megpróbálják majd megállítani az eladói hullámot. Ehhez megfelelő mennyiségű készpénz is felhalmozódott a partvonalon.

Az amerikai aktív alapkezelők szövetsége, az NAAIM múlt szerdai, nap végi felmérése szerint tagjaik portfólióiban a május közepi 84 százalékos szintről 51,5 százalékra csökkent a portfóliók átlagos vételi kitettsége az S&P 500 irányába, ilyen alacsony értékre tavaly október óta nem volt példa. A fontos szinten vásárlók hamar elnyerték jutalmukat, péntek délután az S&P 500 csütörtöki mélypontjához képest 40 pontos emelkedéssel zárt, ezzel meg is közelítette első, a grafikonon fellelhető ellenállási zónáját, amely 1650 pont közelében húzódik.

Ráadásul a vásárlók egyelőre viszonylagos biztonságban érezhetik magukat, hiszen az index az 1580 pontos zóna korábbi, felfelé történt elhagyásával egy több mint évtizedes sávozásból lépett ki felfelé, ez a zóna elvileg egy esetleges mélyebb korrekció esetén további támaszként viselkedhet, hiszen az ellenállásból támasz logika alapján sok lemaradó befektető próbálhatja majd itt megvenni a korábbi kitörést.

Kép: Napi grafikonok

A többéves piaci trendeket vizsgáló technikai elméletek szempontjából az amerikai részvénypiac meglehetősen unalmas képet fest. Az összes jelentősebb elmélet 2012 első hónapjaiban − az amerikai államadósság leminősítését követő rövid medvepiacot követően − arra adott jelzést, hogy újabb ciklikus bikapiac indul az amerikai tőzsdéken, s ha valaki ezek alapján bevásárolt, akkor jelenleg legalább 350 pont körüli nyerő pozícióban ülhet az S&P 500-as indexben. Mivel az elsődleges trend felfelé tart, arra lehet egyelőre számítani, hogy az index a korábbi csúcsoknál magasabbra fog menetelni, mindaddig, amíg a trend meg nem fordul.

Az igazi problémát a most vételen gondolkodó befektetők számára az jelenti, hogy ezek a többéves ciklusokat vizsgáló elméletek igyekeznek kiszűrni a trendekből a kisebb-nagyobb korrekciókat, ezért viszonylag későn adnak jelzést a trendfordulóra. A legrégebbi elméletek egyike, a Dow-elmélet szerint például akkor kellene aggódni a bikapiac ciklikus medvepiacba fordulásától, ha a mutatóban elesne az a legutóbbi mélypont, ahonnan az index új csúcsra emelkedett, ez pedig a 15 200 pontos jelenlegi indexértéknél jóval alacsonyabban, 14 500 pont körül található, míg a 6300 pont felett tartózkodó Dow Jones Transportation Indexben 5920 pontnál. Hasonló, csúcs-mélypont analízis alapján az S&P 500-as indexben 1540 pont körül van a kritikus érték, amelytől egyértelműen negatív ciklikus trendfordulatról kellene beszélni. Az index 50 napos mozgóátlaga a múlt év elején metszette alulról a 200 napos mozgóátlagot, ezzel kialakult az úgynevezett aranykereszt formáció a charton, aki ezt vételi jelnek értelmezte, az igen jól járt, az áprilisi csúcson 370 pont nyerőben lehetett a pozíciója. Intő jel, hogy az elmúlt 13 évben az aranykereszt formációt még soha nem követte ekkora emelkedés az indexben.

Így aki lemaradt a vételekkel és többéves távlatban gondolkodik, a jelenlegi árszinteken már meglehetősen magas kockázatot fut ezen elméletek alapján, hiszen könnyen jöhet egy ilyen mélységű korrekció a piacon, anélkül, hogy a felfelé tartó trend megváltozna. Ez praktikusan annyit jelent, hogy aki jelenleg hosszú távú vételi pozícióban ül az amerikai részvénypiacon, annak nem kell aggódnia, aki viszont még nem rendelkezik ilyennel, az lehet, hogy egy mostani vásárlással már túl nagy kockázatot vállal.

A cikk szerzője a Napi Gazdaság munkatársa, a VTAD (Német Technikai Elemzők Szövetsége), az IFTA (Technikai Elemzők Nemzetközi Szövetsége) társult szervezetének tagja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!