A Marketwatch az MNB mai kamatdöntését, amely szerint az irányadó kamatot az eddigi 1,95 százalékról rekordmélységbe, 1,8 százalékra vágta, csak része annak a globális devizaháborúnak, amely már tart egy ideje. Ennek során a világ különböző jegybankjai elsősorban kamatcsökkentésekkel igyekeznek ellensúlyozni azt a hatást, amelyet a nagy jegybankok, legutóbb az ECB nemrég indult kvantitatív lazítási programja vált ki.

Az ECB lazítása nyomán ugyanis az egyes, magasabb kamatozású devizák elkezdtek felértékelődni az euróval szemben. Mohamed El-Erian a világ legnagyobb kötvényalapját kezelő Pimco korábbi társvezetője, jelenleg az Allianz tanácsadója korábbi írásában úgy fogalmazott, ez a háború ugyan nem szándékosan, de kétségkívül kitört a nagy monetáris lazítási hullámban.

Kép: www.marketwatch.com



A Marketwatch térképen tüntette fel azt a 21 jegybankot világszerte, amely január elseje óta vagy kamatcsökkentésről, vagy kvantitatív lazítási programról döntött. A lengyel jegybank például március 22-én döntött az irányadó kamat 50 bázispontos csökkentéséről, 1,5 százalékra, a román jegybank január másodikán vágott 50 bázisponttal, 2,25 százalékra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!