Itt a globális devizaháború - Magyarország hadba lépett

A Marketwatch nevű pénzügyi portál szerint az MNB mai kamatcsökkentése azt jelzi, már tart a globális devizaháború, amelynek során a különböző jegybankok próbálják saját devizáikat gyengíteni az ECB masszív lazítása közepette.
Napi.hu, 2015. április 21. kedd, 18:31
Fotó: Napi.hu

A Marketwatch az MNB mai kamatdöntését, amely szerint az irányadó kamatot az eddigi 1,95 százalékról rekordmélységbe, 1,8 százalékra vágta, csak része annak a globális devizaháborúnak, amely már tart egy ideje. Ennek során a világ különböző jegybankjai elsősorban kamatcsökkentésekkel igyekeznek ellensúlyozni azt a hatást, amelyet a nagy jegybankok, legutóbb az ECB nemrég indult kvantitatív lazítási programja vált ki.

Az ECB lazítása nyomán ugyanis az egyes, magasabb kamatozású devizák elkezdtek felértékelődni az euróval szemben. Mohamed El-Erian a világ legnagyobb kötvényalapját kezelő Pimco korábbi társvezetője, jelenleg az Allianz tanácsadója korábbi írásában úgy fogalmazott, ez a háború ugyan nem szándékosan, de kétségkívül kitört a nagy monetáris lazítási hullámban.A Marketwatch térképen tüntette fel azt a 21 jegybankot világszerte, amely január elseje óta vagy kamatcsökkentésről, vagy kvantitatív lazítási programról döntött. A lengyel jegybank például március 22-én döntött az irányadó kamat 50 bázispontos csökkentéséről, 1,5 százalékra, a román jegybank január másodikán vágott 50 bázisponttal, 2,25 százalékra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.04.22 10:41

Deviza háború?...már fáj, hogy ilyen erős a forint...és - egyenlőre sajnos! - erősebb lesz.
A végére azért a 308 ft reméljük bejön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2015.04.22 10:40

@rigolya: @rigolya: "A hazai állampapír-finanszírozás akkor lenne a legjobb, ha nem is kéne..."
Ez így van. de vóna meg a kéne az rosszabb mint a nincs. Sajnos van egy államadósság amit törleszteni vagy újrafinanszírozni kell.

"Mondjuk ha a progresszív SZJA bevételei, a stadiionok költségei, az SZJA csökkentés elpazarolt mrd-i mind államadósság-csökkentésbe mentek volna."
Lehet vitatkozni azon hogy robinhood módjára adóztassuk e a "gazdagokat" jobban.(ki számít gazdagnak?) De az vitathatatlan hogy az adó az pénzkivonást jelent a gazdaságból. A "progresszív" adót kint hagyjuk az pörög forog növeli a gazdaságot munkahelyet termet stb.(a legjobban a "gazdagok pénze az hiszen nekik nagyobb az elkölthető jövedelem rész) A stadion építések is munkahelyet adnak sok embernek(pl fiatal mérnököknek) mért volna jobb ha nem épülnének? (leépülnénk- köztulajdonban lévő vagyon!! mért jó?)amit megspórolunk a vámon az elveszítjük a réven.

Ami kritikát én megfogalmaznék az a kiadási oldal csökkentésének hiánya. Állam igazgatásban dolgozók számának csökkentése , állami feladatok átgondolása(megszüntetése), egészségügy finanszírozása(fizessen mindenki érte kötelező biztosítás alapján), hatékonyság növelése az adminisztrációban.
Mindez jelentős megtakarítást jelenthet. Ami fedezet a további adócsökkentésre.
Ja és végül az örök klasszikus: adóelkerülések megszüntetése nemcsak a nagy sumákolóké(velük nem szabad várni) hanem össznépi módon. pl 10% ÁFA visszatérítés regisztrált vásárlás esetén(adószámot megadjuk). Ezért már megéri. Év végén állambácsi visszautalja ha nincs adótartozás. Mind a kereskedőt mind az vásárlót le lehet ellenőrizni.
Vagy pl cégek elszámolható költségeinek szorosabbra fogása. Regisztrált számla csak amit fel lehet használni költségként. szj számmal, összeggel. Ha illeszkedik a költség az előállított termék szolgálatatáshoz akkor rendben. ha nem akkor sorry nem elszámolható költség. azonnali automata ellenőrzés. Sőt ha a céges vásárlások "haszonélvezői" a cég tagjai akkor még szja-t és/vagy osztalékadót is kérünk. (mert az bizony kivét.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.04.22 10:34

@rigolya:
Te egy ritka nagy bunkó vagy!!!!

Azért háborogsz mert alacsony a jegybanki alapkamat.
Ha az adósságot kisebb kamatteher terheli , az csak jó a gazdaságnak.
hogy megértsed, neked is kevesebb adót kell fizetned, mert ugyebár miből is fizetik a hiteleket , és a kamatokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.04.22 09:45

@wallaby: :)

Milyen szép is a tájékozatlanságot, tanulatlanságot, a képzettség hiányát
bunkósággal, semmitmondó kommentekkel palástolni.

Megy ön is a levesbe, unorti és matolcsy mellé: ez volt az utolsó közvetlen önhöz szólásom.

Mutasson fel valami érvet, aztán böfögjön!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2015.04.22 09:34

@wallaby:
Miért, te meg turbómagyar vagy?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html