A hírre nagyot pattant a papír a Budapesti Értéktőzsdén, az addigi 690 forintos szintről 712 forintig szaladt fel a távközlési részvény. A Deutsche Telekom két napja jelentett be hasonló lépést.

A Magyar Telekom vezetése 104 274 254 darab, a jegyzett tőke 10 százalékát kitevő részvénypakk megvételére kér felhatalmazást az április 7-én tartandó rendes éves közgyűlésen. A közlemény szerint a javaslat célja, hogy a Magyar Telekom jelenlegi részvényesi javadalmazási politikája kibővíthetővé váljon a javadalmazásnak ezzel a formájával, ezáltal pedig a részvényesi javadalmazási politika közelítsen a nemzetközi gyakorlathoz. Ugyanakkor az igazgatóság továbbra is úgy gondolja, hogy a részvényesi javadalmazási politika fő eszköze az osztalékfizetés kell hogy maradjon.


Amennyiben a közgyűlés jóváhagyja a javaslatot, akkor a felhatalmazás az elfogadás napjától számolva 18 hónapos időtartamig érvényes. A felhatalmazás keretében megvásárolt részvények együttesen egyszer sem haladhatják meg a Magyar Telekom Nyrt. jegyzett tőkéjének a 10 százalékát. A részvények megvásárlására a tőzsdén keresztül kerül sor. A

felhatalmazás alapján teljes, illetve részleges vásárlás is lehetséges valamint a felhatalmazási időszakon belül sor kerülhet többszöri részvényvásárlásra is, egészen addig, amíg a maximális részvényszámot el nem éri a felhatalmazás keretében vásárolt részvények teljes száma.

A javasolt, minden 100 forint névértékű törzsrészvény után fizetendő 74 forintos osztalék összhangban van a társaság osztalékpolitikájával, mely szerint az eladósodottsági rátát (a nettó adósságnak a nettó adósság plusz összes tőkére vetített aránya) a 30-40 százalék közötti céltartományban kívánja tartani. Ugyanakkor tükrözi a Csoport 2009. évi stabil pénzügyi helyzetét és készpénztermelését is a kedvezőtlen működési környezet ellenére - áll a cég közleményében.

Az igazgatóság javaslata szerint osztalékra azon részvényesek lesznek jogosultak, akik 2010. április 30-án értékpapírszámlájukon Magyar Telekom részvénnyel rendelkeznek. Az osztalék kifizetésének javasolt kezdő napja 2010. május 7.
 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!