BUX
38586

Itt a jó hír: Magyarország nyertes lehet, közeleg a fordulat

Idén 30 százalékos növekedés vár a feltörekvő piacokra, miután a fejlettekbe való tőkeátcsoportosítás csak átmeneti jelenség. A Citigroup stratégája szerint a tavalyi lemaradók - köztük a magyar piac - teljesíthetnek jól.

NAPI, 2011. február 3. csütörtök, 16:05

A feltörekvő piacok tőzsdéi rosszul szerepeltek januárban, legtöbbjük alulteljesítő volt a fejlett piacokhoz képest és számos elemző szerint ez a tendencia lehet érvényes a következő hat hónapban is. Geoffrey Dennis, a Citibank globális feltörekvő-piaci stratégája ezzel szemben a következő három hónapban jelentős felértékelődést vár a fejlődő piacokon. Dennis szerint ezen országok növekedési lehetőségei kiválóak, és 2011-et 30 százalékos emelkedéssel zárhatják. A feltörekvők alulteljesítése annak az általános tendenciának tudható be, hogy az alapok a fejlett eszközökbe csoportosítják át a pénzeket. Makrogazdasági oldalról pedig az infláció rövid távú fölfutása és a magas energiaárak okozták.

Nem maradhat fönn sokáig az alulteljesítés

Dennis meglepőnek nevezte a feltörekvők immár négy hónapja látott alulteljesítését, mint mondta ez rendkívül ritka a gazdasági ciklus ezen szakaszában. A befektetők valósággal beleszerettek az amerikai piacba, aminek van is alapja, hiszen az amerikai részvények rendkívül kedvező árazásúak. Sokkal inkább az ebből fakadó tőke-átcsoportosítás állhat a folyamat hátterében, mint a feltörekvőkkel kapcsolatos negatív hírek. De feltörekvők képviselik a növekedést, így az alulteljesítés csak átmeneti és ezek a piacok újra növekedésnek fognak indulni.

A fordulat jeleit véleménye szerint már a következő hetekben láthatjuk. A Citi elemzése szerint ugyanis az elmúlt 8-10 évben, az előző bika piacon nem fordult elő olyan, hogy a fejlődők ezer bázisponttal alulteljesítették volna a fejlett piacokat. Ez csak eső piacon volt eddig jellemző. Márpedig jelenleg már 700 bázispontnál tart az alulteljesítés mértéke. Ha csak nem egy nagy összeomlás előtt állunk - amit Dennis kizártnak tart - akkor nagyon hamar csökkennie kell a lemaradásnak.

A szakértő továbbra is fenntartja korábbi várakozását, miszerint a feltörekvő piacok idén 30 százalékos hozamot biztosíthatnak a befektetőknek. A január a maga 3 százalékával ehhez képest elég lehangoló, ám a váratlan egyiptomi események is szerepet játszhattak, és a viharok elültével a lemaradás behozható.

A likviditás biztosított, a félelmek enyhülhetnekA világgazdaság növekszik, a likviditás bőséges - hála a világ központi bankjainak. Előbb-utóbb alábbhagy az a folyamat is, hogy az alapkezelők a vonzó amerikai és fejlett piaci árazásokat látva átcsoportosítanak fejlődőből fejlett piacokra. A fő növekedési sztorit a fejlődők képviselik, így előbb-utóbb azt fogjuk majd látni, hogy a pénzeket elkezdik majd visszaterelni ezekbe az eszközökbe.

Az eddigi esést főleg a kamatérzékeny iparágak vezették, de látni kell, hogy az infláció és kamatemelési félelmek - amelyeket az észak-afrikai tüntetéseket is kiváltó élelmiszer- és a nyersanyagár-emelkedés okozott - átmenetiek. A feltörekvő országok többsége kontrollálni tudja ezeket a folyamatokat. A cégek rengeteg befektethető készpénzzel rendelkeznek, növelni fogják kapacitásukat, befektetnek, így végül nem lesz tartós az inflációs veszély - vélekedett Dennis.

Utolsók előre!

És hogy mely fejlődő piacok a legígéretesebbek? Dennis szerint a tavalyi kedvencektől nem lehet sok jót várni. Itt van például a tavaly kiemelkedő teljesítményt nyújtó India, ami idén tíz százalékot esett. Indiát a Citi alulsúlyozza, ami eddig jó döntésnek bizonyult. Érdemes azokra az országokra fókuszálni, amelyek tavaly rosszul szerepeltek. Dennis Magyarországot és Csehországot hozza példaként, ezek voltak a tavalyi lemaradók, akik idén felülteljesíthetnek a fejlődő kategórián belül is, ahogy az már látszik is 2011 januárjában.