A hedge fundok négy éve nem látott mértékben csökkentették a könnyűbenzin drágulásának reményében nyitott pozícióikat a múlt héten. Az amerikai olajkészletadatok nyomán és a nyári autózási szezon végének közeledtével ugyanis a benzin árának mérséklődésére számítanak - írja elemzésében a Bloomberg. A nagyobb szereplők nyitott pozícióinak értéke így egy hét leforgása alatt 74 százalékkal lett kisebb augusztus 20-ra - közölte az amerikai Commodity Futures Trading Comission jelentésében.


Egy hét alatt a hedge fundok és más, nagyobb árupiaci befektetők 74 százalékkal csökkentették ilyen irányú kitettségüket. A benzin ára eközben a New York Mercantile Exchange-en már 21 százalékkal áll május elején, gallononként 2,4351 dolláron beállított éves csúcsa alatt.


A befektetők egyszerűen leveszik a téteket az asztalról - mondta a hírügynökségnek Rich Ilczyszyn, a 45 éve a területen működő Lind-Waldock & Co. szakértője, aki szerint megindult a lefelé trend, amely egészen januárig eltarthat.


Az átlagos benzinár az Egyesült Államokban a benzinkutaknál gallononként 2,713 dollárra esett a múlt héten, a kiskereskedelmi ár így már 12 napja folyamatosan esik. A júniusi adatok szerint az amerikaiak a hónap során 263,9 ezer milliárd kilométert autóztak, ami ugyan 1,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest, azonban 1,8 százalékos elmaradást jelent a 2008 augusztusában mért csúcshoz képest - emeli ki az elemzés.


A benzinkutaknál lévő készletek állománya eközben az elmúlt 8 hétből hét esetben növekedett - közölte az amerikai Közlekedési Minisztérium. Az adattengerben az egyik legfontosabb, hogy a benzinkészletek augusztusban érték el csúcsukat, miközben a tipikus forgatókönyv az, hogy június-júliusban a legnagyobbak és nyár végére már csökkennek. Augusztusi készletcsúcsra utoljára 1990-ben volt példa.


Gyenge gazdaság + magas készletek = áresés?

A nagyobb piaci szereplők az elemzés szerint tehát felismerték, hogy a magas készletek nem fogynak megfelelően, s eközben az amerikai gazdaság az elmúlt hetekben ismét a lassulás jeleit mutatta. Márpedig ha ismét bekövetkezne a lassulás, esetleg a recesszió közeli állapot, akkor az tovább csökkentené az olaj és a benzin iránti keresletet.

Ha a részvénypiacon beindulna egy eladási hullám, amit sokan várnak, az még lejjebb küldené az olaj árfolyamát - vélte Ilczyszyn, aki 68-70 dolláros olajárat sem tart középtávon elképzelhetetlennek.


Ugyanakkor csak a nyitott kötésállomány csökkenéséből pesszimista következtetést levonni az áralakulással kapcsolatban elhamarkodott is lehet. A technikai elemzők közül például sokan úgy vélik, hogy egy határidős piacon ha az áresés a nyitott kötésállomány csökkenése mellett történik, az jó jel is lehet a későbbi áremelkedés szempontjából. Ha változik a széljárás, s ezen szereplők ismét ebbe az irányba próbálnak nyitni, akkor az akár jelentősen felfelé hajthatja az árfolyamokat az elmélet szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!