A Mol Rt. április 28-án kötelező ajánlatot adott be a TNK-BP tulajdonában álló Udmurtnyefty 96,9 százalékos részesedésének megvásárlására. A szóban forgó társaság Oroszország Udmurtia Köztársaságának legjelentősebb kőolajtermelője, éves kitermelése megközelítőleg 6 millió tonna. A Mol közleménye szerint a társaság oroszországi kutatás-termelési tapasztalatai, valamint kedvező pénzügyi helyzete jelentős támogatást biztosíthat az Udmurtnyefty számára. A Standard & Poors ugyanakkor kevésbé lelkes: negatív figyelőlistára helyezte a Molt. A hitelminősítő a Concorde hírlevelének beszámolója szerint közölte: amennyiben az olajcég megvenné az Udmurtnyefty nevű orosz olajmezőt - amelyre jelenleg még csak vételi ajánlatot nyújtott be - akkor csökkentheti hitelbesorolását. Mint arról korábban beszámoltunk, az Interfaksz hírügynökség szerint a 18 pályázó között a Mol Rt. tette a legjobb ajánlatot a BP Plc oroszországi vállalkozása, a TNK-BP-hez Udmurtnyeftyre. A Mol kérdésünkre akkor nem kívánta kommentálni a hírt, ám azt Ferencz I. Szabolcs, a kommunikációs igazgatója elmondta: a korábbi információk szerint e hónap végén zárul a tender. A februári hírek szerint a TNK-BP akár hárommilliárd dollár bevételre is szert tehet. Az Udmurtnyefty 1969 óta működik, tavaly napi 123,7 ezer hordó olajat termelt ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!