BUX
39006

Itt a pofon - nem ért semmit a szigorú tiltás

A shortra játszó befektetők és a részvénykölcsönzők meglehetősen higgadtak maradtak az európai országokban bevezetett short tilalmat követően, legalábbis erre utalnak a friss adatok. Az intézkedést a hatóságok sikerként kommunikálják, miközben a bankrészvények áresését egyáltalán nem sikerült megállítani.

NAPI, 2011. augusztus 24. szerda, 10:40

A részvénykölcsönzési adatok szerint mindössze 0,1 százalékkal csökkent a kikölcsönzött részvények száma az európia short tilalom bevezetése óta - írja a Financial Times. Ráadásul a Data Explorers adatai szerint a kikölcsönzött részvények állomány mindösszea teljes részvényállomány 2,35 százalékát tette ki már a tilalom bevezetése idején is, ami erős érv lehet a shortolás melletti lobby számára.

Szerintük ugyanis egyértelmű, hogy a piacok problémáit egyáltalán nem a shortosok jelentik, amit bizonyíthat az is, hogy a tilalommal érintett bankrészvények árfolyama a tilalom bevezetése óta esik. Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Belgium augusztus közepén tiltotta be 15 napra a legnagyobb bankrészvények fedezet nélküli eladását.

A felügyeleti szervek ennek ellenére győzelemként kommunikálják az intézkedést. A tilalom bevezetése óta világosan látszódik a forgalom és a volatilitás csökkenése az érintett részvények piacán, amelyek mozgása így összhangban került a többi részvényével - mondta a lapnak Thierry Francq, a francia tőkepiaci felügyelet, az AMF főtitkára.A tilalom bevezetését megelőzően meredeken zuhantak az érintett országok bankrészvényei a pletykára, amely szerint az érintett pénzintézetek hamarosan likviditáshiánnyal fognak szembesülni. A Société Générale részvényei egy nap alatt 20 százalékot zuhantak a hírre. A lap szerint ez az esemény késztette lépésre az AMF-et. A szabályozó hatóságok eközben nem zárták ki a lehetőségét, hogy a short tilalmat meghosszabbítják.

 

A Société Générale árfolyama és a tilalom hatása

Mindenkinek világosan kell látnia, az intézkedésnek nem az volt a célja, hogy a piacokon a valós gazdasági folyamatok által generált csökkenő trendet megfordítsuk. Azt azonban meg kívánjuk gátolni, hogy valótlan híresztelések alapján egyesek visszaéljenek a lehetőséggel és piaci pánikot keltsenek - mondta Francq.A mostani tilalmat egyébként meglehetősen nagy nyugalommal fogadták a piaci szereplők, ami éles ellentétben áll azzal a felháborodással, amelyet a hasonló intézkedések bevezetése 2008 nyarán, a Lehman Brothers összeomlása előtti időkben kiváltottak. Az akkori időszakban a politikai nyomás akkora volt a piaci szereplőkön, hogy számos részvénykölcsönző . ezek közül a legnagyobbak a nyugdíjalapok voltak - akkor átmenetileg felfüggesztette ezt a tevékenységét - emlékeztet a lap. Számos szakértő változatlanul szkeptikus az intézkedés hatásosságával kapcsoltban, s pont a 2008-as eseményeket hozzák fel példaként. Akkor a pénzügyi intézmények részvényeire életbe léptetett short tilalom nem tudta meggátolni a részvénypiac összeomlását.Változatlanul úgy gondolom, hogy ez az intézkedés csak a tüneteket kezeli, s nem a betegséget magát. Olyan ez, mintha tüdőgyulladást próbálnánk aszpirinnel gyógyítani - mondta Inigo Vega, a CA-Chevreux elemzője az intézkedésről.