BUX

Itt a prognózis: zuhanhat a forint, 220-ra ugorhat a dollár

A forint gyengülésére játszó pozíció nyitását ajánlják a Morgan Stanley londoni stratégái legfrissebb elemzésükben. Feltételezésük szerint amennyiben tovább fokozódnak a finanszírozási feszültségek Európában, akkor a forinttal bánhatnak el leginkább a befektetők, meglátásuk szerint ezt a dollárral szemben érdemes "lekereskedni".

portfolio.hu, 2011. augusztus 26. péntek, 18:38

A kockázatkerülés és a menekülő üzemmód felerősödése esetén a kelet-európai devizák látványos gyengülésnek indulhatnak a dollárral szemben - idézi a Portfolio.hu a Morgan Stanley (MS) véleményét. A CEEMEA feltörekvő piaci térségben pedig a magyar forint az egyik legkiszolgáltatottabb fizetőeszköz - írják a londoni stratégák. Az MS elemzői szerint a forint azért sérülékeny, mert a többi országhoz viszonyítva magas rövid lejárató külső adóssággal és magas adósságrátával rendelkezik, eközben devizatartalékai kisebbek, valamint a belső kereslet nem mutatja az élénkülés jeleit.

Amennyiben felerősödnek Európában a finanszírozási feszültségek, akkor azt elsőként a forint árfolyama érezheti meg - vetítik előre a Morgan Stanley közgazdászai.

Az elemzők azt írják, hogy a 188 forint/dolláros árfolyam mellett érdemes beszállni, a célárfolyamot pedig a 220-as szintre húzták. A forint dollárral szembeni árfolyama tavaly decemberben járt a 220-as szint közelében (történelmi csúcsát 2009 márciusában állította be, amikor 250 felett is járt a kurzus).