BUX
38236

Itt a rossz hír! Létszámleépítés, osztalékcsökkenés jöhet a Telekomnál

Egy állam finanszírozása hosszú távon nem épülhet bizonyos szektorokra kivetett adókra - nyilatkozta lapunknak Christopher Mattheisen, a társaság elnök-vezérigazgatója, aki szerint a bizonytalanság jelenti a legnagyobb problémát számukra.

Diószegi József, 2010. november 29. hétfő, 09:13

- Eldőlt-e már, hogy a távközlési cégeket is érintő válságadó pontosan milyen területeken érezteti hatását?- Rendkívül sok az a 27 milliárd forint, amit a Magyar Telekomnak ilyen címen be kell fizetnie a költségvetésbe, ez a nettó eredményünk fele. Olyan nagyságrendű összeg, amit nem lehet megspórolni a napi kiadásokon. Természetesen ezekből is lefaragunk, de minden bizonnyal hozzá kell nyúlnunk az osztalékhoz, a beruházásokra szánt összeghez és a különadó befolyással lehet a társaság eladósodottsági rátájára is. Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogy ezek milyen kombinációjával sikerül az összeget előteremteni. Akkora pénzről van szó, hogy azt nem lehet függetleníteni az üzleti tervünktől, márpedig a 2011-es tervünket várhatóan decemberben hagyja majd jóvá az igazgatóság. A döntés előkészítése során most vizsgáljuk, hogy az összeg megtakarítása során milyen mozgástere van a társaságnak.

- Milyen beruházási területeket érinthet az elvonás?- Várhatóan több területen is vissza kell fognunk a beruházásokat, de jövőre mindenképpen szeretnénk több mozgásteret hagyni a mobil-szélessávnak, mivel úgy érezzük, ezen a területen a korábbi évekhez képest forradalmi változás előtt állunk. A technológiai világcégek óriási összegeket fordítanak a mobilinternettel és a televíziószolgáltatással kapcsolatos fejlesztéseikre. Ez azért kedvező számunkra, mert mi is ezekre a területekre fokuszálunk. A távközlésben 2011 az okos telefonok esztendeje lesz, amelyekből tucatnyi típus kerül majd a piacra. Arra számítok, hogy jövőre Magyarországon is megjelenik az első száz euró alatti ilyen készülék, emellett több táblagép is kapható lesz. Mindezek nagy hatással lesznek a mobil-szélessávú piacra. Erre pedig fel kell készülnünk.

- Hogyan érintheti a beruházások visszafogása a beszállítói kört?- Legjelentősebb partnereink a nemzetközi piac nagy szereplői, ők most azt vizsgálják, miként tudnának segíteni nekünk ebben a helyzetben. De azzal kell számolniuk, hogy fejlesztéseink lelassulása miatt ők is nehezebb helyzetbe kerülhetnek. Emellett több ezer kis- és középvállalat tartozik hazai beszállítóink közé, velük szinte szimbiózisban élünk, egyfajta "belső exportpiacot" jelentünk számukra, így beruházásaink visszafogása negatívan érintheti őket is.

- Milyen más beruházási területet érinthet még a megszorítás?- Évente nagyon sokat invesztálunk a marketingbe, annak érdekében, hogy élénkítsük a keresletet - úgy látjuk, ez is olyan terület, ahonnan le lehetne faragni. Persze, ha itt mérsékeljük a kiadásainkat, az hatással lehet a keresletre, a bevételre.

- Említette, hogy a különadó hatással lehet a cég eladósodottságára is. Milyen mértékű változás várható e téren?- A hozzánk hasonló méretű nemzetközi cégekhez viszonyítva aránylag jól állunk eladósodottság szempontjából. Nem vagyunk túlzottan kitettek. Ezért kínálkozik e területen is lehetőség a válságadó fedezetének megteremtésére. Azt egyelőre nem tudom megmondani, milyen mértékű változás következik majd be ezen a területen. Ennek megállapításához is tudnunk kellene, hogy ez a kormányzati intézkedés egyszeri lépésnek tekinthető-e vagy tartós folyamattal kell szembesülnünk.

- Lesz-e emiatt extra létszámleépítés a társaságnál?- Erre sem mondhatjuk, hogy soha. Arról tájékoztattuk a dolgozókat, hogy ez a lépés nem fogja érinteni az aláírt kollektív szerződésünket. Azért sem, mert olyan nagyságrendű összegről van szó, amelyet nem lehetne egy létszámleépítéssel kompenzálni.

- A többletteher visszavetheti a cég akvizíciós szándékait?- A jelenlegi magyarországi szituáció akár még segítheti is az ilyen irányú szándékaink megvalósítását, ugyanis már el tud indítani egy konszolidációs folyamatot, és mi még így sem vagyunk olyan helyzetben, hogy ne tudnánk lépéseket tenni. De ha bejönne egy akkora lehetőség, mint ami néhány évvel ezelőtt kínálkozott számunkra, amikor pályáztunk a szlovén telefontársaságra, nos, a mostani bizonytalanság és a cég kieső erőforrásai nehezebbé tennék az ilyen nagyságú akvizíciót.

Az interjút teljes egésszében a Napi Gazdaság mai számában olvashatják el.