Míg Európában pozitív várakozásokkal tekintenek a hét második felére, hiszen az ECB és a brit jegybank csütörtökre tervezett kamatdöntő ülésétől további, a gazdaság teljesítményén segítő kamatcsökkentő intézkedéseket várnak, az Egyesült Államokban óvatosan indult a kereskedés a pénteken megjelenő munkanélküliségi adatokkal kapcsolatban. Később feltámadt az optimizmus: egyes szakértők szerint a visszaesés mélypontjára jellemző tipikus helyzet alakult ki, a részvények akkor is drágulnak, ha rossz híreket kapnak a befektetők. Az ADP szerdán közölt prognózisára építő elemzői előrejelzések szerint akár 25 éves mélypontra is zuhanhatott a tengerentúli foglalkoztatottság mértéke novemberben. A magánszektorban készített felmérésből kiderült: negyedmillió embert bocsátottak el egy hónap alatt, erre pedig 2001 óta nem volt példa. Emellett a Fed kerületeinek gazdasági hangulatjelentéseit összegző Beige Book is sötét képet festett a gazdaságról - úgy tűnik, hiába. A technológiai szektort kedvezőtlenül érintő hírek láttak napvilágot szerdán azt követően, hogy a BlackBerryt is gyártó Research in Motion közölte: előfizetőinek száma, valamint pénzügyi eredménye is alulmúlta a várakozásokat a harmadik negyedévben. Ezt megelőzően a német Infineon jelentette be, hogy jövő évi eredménye legalább 15 százalékkal rosszabb lehet az ideinél. Más vállalatok, például Marvell Technologies félvezetőgyártó a vártnál jobb előrejelzésekkel rukkolt elő, amire jutalmul 20 százalékkal drágultak részvényei.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!