Japán jen eladást javasolnak forint és dollár ellenében az Equilor Befektetési Zrt. elemzői, szerintük ugyanis véget érhetett a japán deviza hosszú ideje tartó erősödése. Mint írják, február elején megtört a jen 4,5 éve tartó folyamatos erősödése és véleményünk szerint ez nem csak egy kezdeti fellángolás, hanem egy hosszabbtávú trend kezdete. A gyengülés hátterében különböző okok húzódnak. A dollár/jen esetében  79,5-ös szintet látják jó beszállónak 78,5-ös stop szinttel és 84,78-as profitkivételi ponttal.

A fundamentumok

A japán jen eddigi sikertörténete mögött a fogyasztói árak folyamatos csökkenése és az ország adósságstruktúrája állt. Japánnak alig van külföldi adóssága. Az államadósság 95 százalékka belföldi hitelezőknél van, azonban ennek mennyisége igencsak magas, hiszen a bruttó hazai termék több, mint kétszeresét teszi ki - áll az elemzésben Az ország külkereskedelmi mérlege jelentős többletet produkált az elmúlt években, azonban a legfrissebb adatokat látva ez az előny elveszni látszik. Így a korábban menekülő devizaként számon tartott jen a jelenlegi bizonytalan környezet ellenére is elvesztheti erejét.

A defláció eddig is visszafogta a gazdaság teljesítményét, mivel egy ilyen környezetben a fogyasztók, beruházók is a vásárlások, beruházások elhalasztásában érdekeltek. A kormányzat és a jegybank évtizedek óta küzd ezen helyzet ellen, de a tankönyvi példákkal ellentétben a likviditásnövelés nem pörgette fel az inflációt, mivel a kereskedelmi bankok nem helyezik ki a többletlikviditást a gazdaság szereplőinek.

A piaci felfogás is megváltozott, hiszen eddig nem volt fókuszban a japán államadósság a belső finanszírozás magas aránya miatt, ám az öregedő társadalom nagyobb megtakarítást kíván az egyébként is lassuló gazdasági környezetben, amely kettős présbe helyezi a japán devizát. A folyó fizetési mérleg csökkenő többlete a jövőben aggodalomra adhat okot. Elvégre a külkereskedelmi mérleg már negatív tartományba csúszott. A deficit további hízása nem tenne jót a jen árfolyamának, hiszen annak finanszírozása jengyengítő hatású lenne.

A körvonalazódó folyamatok láttán az eddig leginkább belső megtakarításaikra támaszkodó japánok kénytelenek lennének kimenni a piacra forrásért, ami a jelenlegi 0-1 százalék közötti jenkamatoknál bizonyosan drágább finanszírozást jelentene. Így még inkább megnövelné az adóssághegyeket, ami jelen pillanatban is már a GDP 220 százaléka - vélik az Equilor elemzői.

A kockázatvállaló befektetők figyelmébe JPY/HUF short pozíciót ajánlanak, hiszen a jen gyengülése mellett a "carry trade" is a befektetők malára hajtja a vizet.? A 0 százalék körüli alapkamaton felvett japán pénzt ez esetben átváltjuk olyan devizába (jelen ajánlás szerint forintba), ahol az alapkamat magas, a tervezett futamidő alatt pedig a kamatkülönbözet nekünk dolgozik. Kedvező esetben a kamatkülönbözet és az árfolyamnyereség is a befektetőnél csapódik le, de elképzelhető olyan piaci környezet is, ahol az árfolyamveszteség nagyobb, mint a kamatkülönbözeten lecsapódó nyereség. Ami lényegesen biztonságosabbnak tűnik számunkra, az az USD/JPY árfolyama. Itt long pozíció felvételét ajánlanánk - írják a cég elemzői.

A technnika

Február eleje óta folyamatos gyengülést mutat az USD/JPY grafikonja. A keresztárfolyam az utóbbi napokban kilépett a tavaly július óta tartó 75-80 jen/dolláros csatornából. A 100 és a 200 napos mozgóátlag hamarosan metszi egymást, ami vételi jelzéssel ér fel. A jelenlegi szinteken konszolidációt várunk, hiszen az RSI már nagyon túl van húzva, utána azonban a határ a "csillagos ég lehet" - vélik az Equilor szakértői. A mellékelt ábra az Equilor ajánlása alapján készült.

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader grafikonrajzoló programjával készült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!