Új indexet alkotott a New York Stock Exchange-el frissen frigyre lépett Intercontinental Stock Exchange, iBillionaire néven. Az index azokat a befektetőket célozza, akik szerint a leggazdagabb tőzsdei befektetők stratégiáját követve tartósan magasabb hozamot lehet elérni a piacon, mint amit az S&P 500-as index produkál - adta hírül a Marketwatch.

Az index összeállításánál azt veszik figyelembe, hogy hogyan súlyozták az adott negyedévben a legismertebb tőzsdei milliárdosok befektetési portfóliójukat. Az index historikus értékei azt mutatják, hogy ezek a befektetők hosszabb időszakon keresztül - az elmúlt nyolc évben hétszer - is képesek voltak a piac egészét meghaladó hozamokat elérni a tőzsdén, tehát érdemes lehet megfontolni az index megvásárlását.

Az index jelenleg Warren Buffett, Carl Icahn, David Tepper, Leon Cooperman, Daniel Loeb, John Paulson, Jorge Lemann, Chase Coleman, David Einhorn és Steve Mandel portfólióját képezi le, a következő változtatás holnap várható az index súlyozásában.

Az index számolásánál a következő szabályok érvényesülnek. A milliárdos vagyonának több, mint 90 százaléka kell, hogy részvényekbe legyen fektetve. Az adott részvények több, mint 70 százaléka legalább két negyedéven keresztül kell, hogy portfóliójában szerepeljen, bizonyítva, hogy hosszútávú befektetésről van szó. A portfólió legalább 50 százaléka nagyobb kapitalizációjú papírok közül kell, hogy kikerüljön, praktikusan ez az S&P 500-as index kosarában szereplő cégeket jelenti.

Az indexben jelenleg a technológiai szektor szerepel a legnagyobb, 27 százalékos súllyal, ezt követik a pénzügyi cégek és a tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek papírjai. Az egyedi részvények közül a pálmát a Wells Fargo viszi 7,29 százalékos súllyal. A második helyen az Apple áll, a legnagyobb öt között szerepel még a Yahoo, a Coca Cola és az IBM.

Az index úgy működik, mintha egyszerűen megkérdeztük volna ezeket a milliárdosokat, melyik cégek részvényeit tekintik az S&P 500-as index kosarából a legjobb befektetésnek - magyarázta működését Raul Moreno, az index megalkotója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!