Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsdén csütörtök reggel felfüggesztették az Opus Global részvényeivel a kereskedést a csütörtöki tőzsdenapra. Ezt a vállalat saját maga kezdeményezte, délután 1 óra után nem sokkal pedig az is kiderült, hogy miért kérvényezték.

Meghatározó tőkeemelés előkészítéséről határozott az Opus Global Nyrt. igazgatósága - tették közzé a bejelentést a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tőzsdei társaság a várhatóan június végéig lezáruló folyamat eredményeként üzletrészek apportjával közvetlen és közvetett módon tulajdont szerez Mészáros Lőrinc, valamint a Status Energy Magántőkealap érdekeltségében lévő vállalatokban. Az előzetes becslések szerint a tranzakciók eredményeként az Opus saját tőkéje 75 milliárd forint fölé is nőhet, miközben a vállalat az új vagyonelemekkel kiegészülve a BÉT egyik meghatározó ipari és termelő vállalatává fejlődik.

Bekerül a családi cég is

Két fontos cég is az Opushoz kerülhet nem vagyoni hozzájárulás formájában: az első a Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Kft. 51 százalékos, vagyis többségi tulajdonrésze. A felcsúti polgármester családi vállalkozásának eddig két tulajdonosa volt, maga Mészáros Lőrinc és felesége Mészárosné Kelemen Beatrix. A társaság 2016-os nettó árbevétele megközelítette a 10 milliárd forintot, adózási előtti eredménye 1,88 milliárd forint volt a Céginfo.hu adatai szerint.

Szintét a tőzsdei cég tulajdonába kerül a milliárdos vállalkozó, korábbi gázszerelő vasúti fejlesztésekkel foglalkozó vállalkozása, a korábban FEMOL 97 Ipari és Szolgáltató Kft. néven ismert R-Kord Kft 51 százalékos üzletrésze is. A társaságnak 2011-ben lett Mészáros Lőrinc az egyedüli tulajdonosa. Ez korábban egy másik felcsúti vállalkozó, Molnár Csaba és családja érdekeltsége volt. Tavaly a forgalma elérte a 17 milliárd forintot a Céginfo.hu adatai szerint.

A profiltisztítást követően a tranzakcióban érintett két társaság kizárólag építőipari, vasútépítési tevékenységeit tartja meg, illetve erősíti a jövőben. Az Opus Global a tőkeemelésben érintett társaságokban azok átszervezését követően szerez többségi tulajdont.

Ezekért a vállalatokért - ahogy a többi most bekerülő bővítésért sem - nem pénzzel fizet az Opus. Nemzetközi értékbecslés után a piaci érték ismeretében, az Opus az egyes üzletrészek ellenértékét azonos feltételekkel, új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti majd ki. Az ilyen módon végrehajtott alaptőke emelések során a társaság igazgatósága az új részvények kibocsátási értékét - függetlenül az apportok időpontjától - az eddigi gyakorlatlanak megfelelően a döntést megelőző nap (2018. február 13.) záróárfolyamán, 611 forinton rögzítette - írják a közleményben.

Tovább nyújtóznak

Bekerül az Opusba a Visonta Projekt Kft. 51 százalékos tulajdonrésze: a Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Duna Aszfalt közös tulajdonában lévő 30 milliárd forint beruházással épít búzakeményítő üzemet a Mátrai Erőmű ipari parkjában. Az évente 250 ezer tonna gabona feldolgozására alkalmas gyár várhatóan 2018. októberében próbaüzemmel kezdi meg működését. (A nyitóképen ennek az avatója látható.)

Eddig csak 6 százalékos, most 24 százaléknyi üzletrész megszerzése után 30 százalékra nő a tőzsdén jegyzett társaság részesedése a Kall Ingredients Kft.-ben. "A 45 milliárdos zöldmezős beruházással épült, 750 munkavállalót alkalmazó üzem tavaly októberben indult Tiszapüspökiben. A gyárban gmo-mentes kukorica felhasználásával évente több mint félmillió tonna izocukrot állítanak elő" - áll a közleményben. A beruházás korábban 32,6 milliárd forintnyi euróhitelt kapott az állami tulajdonú Export-Import Banktól (Eximbank) és az újra privatizált MKB Banktól tavaly februárban - a cégről a Napi.hu ebben a cikkében írt részletesen.

Valamint az Opushoz kerül a Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrésze: tavaly decemberben jelentette be a cég, hogy az érdekeltségében lévő alapkezelő Status Energy Magántőkealapja, valamint a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) által alapított közös vállalat vásárolja meg a Mátrai Erőmű Zrt. többségi, 72,62 százalékos tulajdonrészét. A most bejelentett tőkeemelés során az Opus Global Nyrt. megszerzi a magyar-cseh közös vállalatban 50 százalékos tulajdonnal rendelkező (a Status Energy Magántőkealap 100 százalékos tulajdonában lévő) Status Power Invest Kft. 55,05 százalékos üzletrészét. Ezzel az Opus már nem csupán befolyással, hanem 20 százalékos közvetett tulajdonnal is rendelkezik majd a Mátrai Erőmű Zrt.-ben.

A bejelentésnek a legkevésbé meglepetést okozó lépése: az EPH kereskedését is felfüggesztették a prágai tőzsdén. Az várható volt, hogy a közös projekthez kapcsolódik az egyik bejelentés.

Szerdán a cég papírjaival 630 forintos árfolyamon kereskedtek a záráskor.

A fotó forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!