Itt a vége, gyengébb forinttal kell megbarátkoznunk

A nyári szezon végeztével elfordulóban vannak a befektetők a feltörekvő piacoktól, így az euró forintjegyzése a korábbinál magasabb szinten stabilizálódhat. A következő hetekben számos, az árfolyamra hatással bíró esemény várható - köztük az IMF-delegáció budapesti tárgyalásainak szeptemberre várt folytatódása.
NAPI, 2012. augusztus 30. csütörtök, 15:53
Fotó: Napi.hu

A hazai jegybanki kamatvágást követően a lapunk által megkérdezett devizapiaci szakértők még arra számítottak, hogy 280-283 forint közé állhat be az euró jegyzése. Azóta viszont romlott a hangulat, az árfolyam ma megközelítette a 285,40-es szintet is, majd némileg lefelé korrigált. A szakemberek úgy látják, a korábbinál magasabb szinteken stabilizálódhat a kurzus, de rengeteg a bizonytalansági tényező.

Az elemzői várakozásokra rácáfoló keddi alapkamat-csökkentést követően egyértelműen a forint volt a sereghajtó a régiós devizák között, de már másnap átvette a vezetést a zloty, és ma úgy gyengül együtt a térség, hogy a lengyel és a cseh fizetőeszközhöz képest a forint valamivel jobb formát mutat. A román lej kilóg ugyan a sorból, ám déli szomszédunk devizáját egyéb, főként a politikai helyzettel kapcsolatos hírek is mozgatják - kommentálta a folytatódó forintgyengülést lapunk kérdésére Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa. Hozzátette: a 287 forintos euróárfolyam-szint közelében, illetve 289-nél húzódik egy-egy ellenállási szint, amelyek áttörésével további forintgyengülésre lehetne számítani.

Visszajönnek a dolgos hétköznapok - és ez nem biztos, hogy jó

A hangulatromlást és az azt kísérő eladási hullámot értékelve azonban nem szabad elfelejteni, hogy a nyári szezon utolsó napjait éljük, így lassan visszakerül a régi kerékvágásba a piac, ami természetszerűleg hoz némi fordulatot a fejlődő piacokon - hívta fel a figyelmet Buró Szilárd, az Equlor devizapiaci elemzője. A normál üzletmenet nagyobb likviditást, nagyobb pozíciókat vállaló befektetőket jelent, és felpörögnek az események is. A jónéhány hétig tartó szélcsend után így lehet, hogy az óvatosság lesz az irányadó a piaci szereplők számára és kiszállnak az eddigi, inkább csak a kamat miatt tartott eszközökből. A szakértők úgy látják: most nincs olyan hír, ami egyértelműen összefüggésbe volna hozható a gyengüléssel.

És a svájci frank?
Azt feltételezve, hogy az EUR/CHF a jelenlegi, 1,2010 körüli szinten marad, az alábbi táblázat az egyes EUR/HUF-jegyzésekhez tartozó svájcifrank-árfolyamokat mutatja.

EUR/HUFCHF/HUF
280233,1
281234,0
282234,8
283235,6
284236,5
285237,3
286238,1
287239,0
288239,8
289240,6

A nemrégiben látott, 280 forint alatti és pláne a 275 körüli szintek túlértékelt hazai devizát jelentettek - vélekedett Buró. Karsai a 275-öt kóstolgató jegyzés helyett szintén a jelenlegi árfolyamot, azaz a 280-285 közötti szinteket tartja normális állapotnak, ám szerinte nagy kérdés, hogy hol zár a jegyzés. Ha e felett, akkor elindulhat a következő ellenállás felé, hiszen sok tényező miatt uralkodóvá válhat a pesszimizmus.

Felpörögnek az események

Buró valamivel magasabb, 283-288 közötti sávra számít hozzátéve, hogy nagyjából itt is maradhat a jegyzés szeptember végéig, október elejéig, azaz addig, amíg a magyar-IMF-ügyekben és - a trojka érkezésével - a "görög csatában" újabb forduló történik. A Valutaalappal folytatandó hazai egyeztetésekről érkező hírek viszont kockázatot jelentenek a forint számára - húzta alá Karsai. (A piac az eddigi jelzések alapján a Valutaalap-delegáció szeptemberi visszatérésére számít, ám eddig hivatalos dátum nem látott napvilágot. A szerk.) Az Equilor szakértője úgy látja, az oldalazás közepette az erős szintnek számító 290-es jegyzés megközelítése is benne lehet pakliban.

A most pénteken kezdődő, az egyesült államokbeli Jackson Hole-ban megrendezendő gazdasági fórumra fog koncentrálni a piac, ahol Ben Bernanke Fed-elnök is felszólal. Bernanke szavai csak akkor erősítenék - természetesen áttételesen - a forintot, ha a piaci optimizmust megalapozó döntésről számolna be, vagy az azt előrevetítő jelzést adna. Buró ugyanakkor nem hiszi, hogy a Fed az amerikai elnökválasztás előtt újra megnyitná a pénzcsapot, így arra sem számít, hogy a hétvégi esemény javítana a forint pozícióján. Jackson Hole-t követően jön, és az árfolyamokra szintén hatással lehet majd az Európai Központi Bank kamatdöntése, érkeznek fontos amerikai munkaerőpiaci adatok, a német alkotmánybíróság pedig dönt Berlin részvételéről az ESM állandó válságalapban. Mindezek kapcsán egyébként a tőzsdei szakértők is forró őszt várnak.

Arra, hogy 280 alá térjen vissza az euró, az imént felsorolt események nagy részének pozitív kimenetelűnek kellene lennie - húzta alá a Commerzbank szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK