BUX
40021

Itt az ideje dollárra váltani?

A június eleji mélypontról keményen fordult meg a dollár erősödő trendje, két hónap alatt az előző félévben elért nyereségének már közel 40 százalékát visszaadta az euróval szemben. Most azonban erős ellenállási szintekhez látszódik érkezni a zöldhasú jegyzése, kérdés, ezek megállítják-e az euró erősödését.

Lovas-Romváry András, 2010. augusztus 6. péntek, 08:45

A tavaly év végi dollár-mélypont és euró-csúcs valamivel 1,5-es érték környékén alakult ki, innen kisebb nagyobb megtorpanásokkal 1,1876-ig jött le a keresztárfolyam. A dollár június elejéig tartó erősödésének utolsó, harmadik hulláma a jelenlegi szintekről indult el, az 1,3266-os árfolyam a letörés előtt kétszer parancsolt megálljt az euró gyengülésének. Mivel ez korábban erős támasz volt az eurónak, most elvileg erős ellenállássá válhatott az ellenirányú mozgás során.A következő erős ellenállási szint szinte hajszálpontosan 1,35-nél helyezkedik el az euró útjában, ezzel a szinttel majd egy hónapig küszködött a keresztárfolyam, mielőtt letört volna. Itt található a december-júniusi dollár erősödő trend mozgásának fele útja is, talán az egyik legfontosabb korrekciós szint technikailag. E felett hajszálnyira, 1,3546-nál van a 200 napos mozgóátlag, ami szintén erős ellenállás lehet az árfolyamban.

Rövid távon az euró egyébként túlvetté vált a dollárral szemben, erre utal az RSI 73-at súroló értéke is, azonban a túlvettséget nem feltétlenül kell trendfordító jelként értelmezni, ezt ledolgozhatja az árfolyam egyszerű oldalazással is, ráadásul az RSI trendje egyelőre sértetlen. A mozgóátlagok alapján is elmondható - december óta tartó trendhez a 80 napos tartozik - hogy a dollárerősödés december óta tartó trendjének vége, s jelenleg az euró erősödő trendje uralja a piacot.Az 1,324 és 1,354 közötti zónában azonban olyan kemény ellenállásokba ütközhet a közös európai deviza, hogy ezeken a szinteken árgus szemekkel illik figyelni a jelzéseket, nincs e vége az euró feltámadásának, s nem tér-e vissza ismét, magát kellőképpen kipihenve a dollárbika.