Itt az ideje végre aranyat venni?

Az arany árfolyama eddig meglehetősen visszafogottan reagált az amerikai adósságproblémákra, ez azonban egy szakértő szerint hamarosan megváltozhat.
Napi.hu, 2013. október 10. csütörtök, 14:19
Fotó: Napi.hu

Akár 20 százalékos aranyár emelkedés is jöhet a közeljövőben, legalábbis így véli Sean Hyman, az Ultimate Wealth Report szerzője. A CNBC-nek adott interjújában a szakértő úgy vélte, hogy nem is az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos huzavona az, ami felfelé hajthatja a nemesfém árfolyamát, hanem az új Fed elnök személye lehet arra a garancia. Mint ismert, Obama elnök Janet Yellent nevezte meg a hamarosan távozó Bernanke utódjának a Fed élén. Yellen alatt szerinte megmarad a Fed rendkívül laza monetáris politikája, s szerinte ez középtávon felfelé nyomja majd az inflációs várakozásokat.

Az arany most egy természetes korrekciós fázisban van a sokéves felfelé menetet követően - fejtette ki a szakértő. Az elmúlt hetek bizonytalansága közepette - amely az amerikai költségvetéssel kapcsolatos huzavona miatt alakult ki - a nemesfém árfolyama nem szakadt el az 1280-1320 dolláros sávtól. Ez meglehetősen furcsa reakció volt, ha néhány hete megkérdeznek, hogy mit várnék az aranytól egy ilyen környezetben, egyértelműen az emelkedésre szavazok - mondta Gaurav Sodhi, az Intelligence Investor szakértője a CNBC-nek.

Hyman szerint az arany alulteljesítésének a többi menedék eszközzel szemben hamarosan vége szakadhat, s akár egy 1500-1600 dollárig tartó emelkedés sem elképzelhetetlen.

Az arany árfolyama
Alfatrader

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tamas970, 2013.10.10 16:16

@laatoo: Itt egy diagram a dollárkamatok és az aranyárfolyam alakulásáról: http://www.ibtimes.com/connection-between-us-interest-rates-gold-prices-looser-less-important-investors-think-world-gold

Eszköz oldalon a fizikai fogyasztást érted? Ez is érdekes kérdés. Ha megemelik a kamatokat, az a gazdasági növekedést egy kicsit visszafogja, ergo a fogyasztást is.

Amúgy várható még a kínai lufi kidurranása is, ami vissza fogja vetni a kínai aranyfogyasztást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2013.10.10 16:00

@tamas970: Nem nézed a eszköz oldalt és hatásait (kamatemelésnél).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2013.10.10 15:43

Ezt hívják úgy, hogy "wishful thinking". A fix adósságplafon épphogy a dollárt erősíti, lévén megszorításokra kényszeríti az államot. A másik dolog, hogy a jegybankok előbb-utóbb kamatot fognak emelni, ami szintén a papírpénz irányába tereli a befektetőket. Mi fial jobban? Egy 5-6%-os hozamú bankbetét/kötvény vagy a párna alatt őrzött, kisebbség által ellopott aranyrúd?

Másik "indikátor", hogy már magyar kiskerbankok is ajánlanak az átlagpolgárnak aranyhoz kötött befektetést ("természetesen" a legmagasabb, 1800+USD árfolyamon kezdtek ezek a termékek feltűnni). Illetve a csapból is az folyik, hogy az átlagpolgár vegyen aranyat. És ugye a tapasztalat azt mutatja, hogy amibe a kisbefektetőt be próbálják húzni, az általában csúnya bukta.

A realitás inkább, hogy 5-6 évig szépen lefelé csordogálunk, aztán a következő válságnál/kamatcsökkentési periódus alatt megint elszáll az ár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html