Ha 1250 dollár alá csökkenne az arany unciánkénti árfolyama, az kiváló lehetőség lenne stratégiai vételi pozíciók nyitására a nemesfémben - vélik a Goldman Sachs elemzői a Bloomberg tudósítása szerint. Úgy vélik, egy ilyen befektetés jó védelmet jelenthet a globális gazdaságban mutatkozó kockázatok valamint a jegybankok monetáris politikájának esetleges kudarca ellen.

Az aranyárfolyamban múlt hónapban beindult és most gyorsult esés a tudósítás szerint összhangban van a Goldman elemzőinek korábbi, az arany árfolyamára rövidebb távon pesszimista várakozásaival. Az összefoglaló az elmúlt hetek esését azzal magyarázza, hogy a befektetők egyre inkább aggódnak a nagy jegybankok laza monetáris politikájának hatékonyságával kapcsolatban.

A befektetési banknál úgy látják, a mostani áresést nem kísérték a fizikai arany piacán hatalmas eladások, s nem történtek az aranyat tartó tőzsdén jegyzett alapok (ETF) részéről sem likvidálások. Szerintük a fizikai arany iránt mutatkozó idei felfokozott kereslet várhatóan a jövőben is fennmarad.

Emlékezetes, hogy a héten a Deutsche Bank elemzői ellentétes véleményt fogalmaztak meg az arany várható kilátásaival kapcsolatban. Ők úgy vélték, az a jelenlegi árakon mintegy 20-25 százalékkal túlértékelt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!